Tuesday, 28 May 2013

Love 2

kawan----> sahabat---->suka---->cinta

aku tak pasti apa yang sebenrnya yang bermain di benakku
aku risaukan kecelaruan jiwa desebabkan faktor ini
aku risau apabila ianya terjadi..
banyak pihak perlu diselamatkan jiwa mereka
pasti mereka merasa dikhianati
pasti meraka mereka huduhnya perbuatanku
pasti aku dijauhi

berkemungkinan ini akan terjadil

tetapi perlunya untuk aku tahu kebenaran yang tersirat
terlampau banyak yang tersirat ditonjolkan
atau adakah aku yang terlampau merasakannya?

fikirannya mungkin berbeza
fikirannya terlalu muda untuk ini semua
perlukan aku menunggu??

akan ku biarkan dia bersandiwara sendirian
ingin ku lihat sejauh mana dia mampu terbang
selama mana dia perlukan kehidupannya


kawan 1

aku sukakan berkawan.
aku sukakan kasih sayang antara kawan.
aku sukakan sikap persefahaman dalam berkawan.
aku juga sukakan kejujuran dalam berkawan.
tapi aku lebih suka bila kepercayaan wujud dalam berkawan.

keburukan yang dilakukan sekali tak bermakna selamanya perlu dipandang jijik.
keburukan yang sering dilakukan juga tak perlu dipandang serong.
yang pasti itu adalah nilai yang mungkin ada dalam diri seorang insan.
siapa yang punya hati tulus? siapa...siapa..
apa maknanya berkawan jika keburukan itu tak boleh dibiarkan mengikut arus?

Rasulullah juga pernah ditegur oleh Allah s.w.t
Surah Abasa ayat 1-10
(1) Dia (Muhammad) bermuka masam dan berpaling, (2) Karena Telah datang seorang buta kepadanya (3) Tahukah kamu barangkali ia ingin membersihkan dirinya (dari dosa), (4) Atau dia (ingin) mendapatkan pengajaran, lalu pengajaran itu memberi manfaat kepadanya? (5) Adapun orang yang merasa dirinya serba cukup (6) Maka kamu melayaninya. (7) Padahal tidak ada (celaan) atasmu kalau dia tidak membersihkan diri (beriman). (8) Dan adapun orang yang datang kepadamu dengan bersegera (untuk mendapatkan pengajaran), (9) Sedang ia takut kepada (Allah). (10) Maka kamu mengabaikannya.
surah khusus untuk mendidik dan menegur Rasulullah saw tentang perlakuan baginda terhadap seorang sahabat yang cacat perlihatan. Sahabat tersebut adalah Abdullah ibnu Maktum.
tegurlah jika adanya masalah.
dianjurkan untuk tegur dengan baik.
bukan menghina.
bukan juga menokoktambah keburukan orang.
bukan dengan ungkitan.
bukan juga dengan memaksa.

lepaskan segala ketidakpuasan.
perjelaskan semua kecelaruan.
jangan biarkan ia bernanah dalam hati.
mungkin diri tak mati, tapi hati mati!

peace =)


Monday, 27 May 2013

lambat

sukakah anda apabila anda reply message seseorang dalam jangka masa sangat cepat,
tapi seseorang itu membalasnya lambat berkuasa kuasa...
marahnya rasa tak terkata..
tapi apa boleh buat.
sentiasa berfikiran positif,
mungkin dia punya banyak kerja.

tapi...
bengangnya tak terkata juga pabila seseorang itu sebenrnya 
tidak mahu membalasnya.
OMG...
geramnya..
aku seorang yang tidak suka bila seseorang itu tak mengucapkan kata2 yang ingin mengakhiri message.
and that makes me wait....!!!!!
tolongla..
fahami la aku..
itu la situasi aku..

ok la..
ada keje..

susah ke nak ucapkan mende tu..???
susah??
bagi makan kasut kang.
aihhh..

concern

siapa punya perasaan untuk tidak disayangi?
siapa...siapa...siapa???
meh nak kenal sikit.

aku suka orang amik perhatian kat aku...
sebab aku rasa aku penting dalam diri diorang..
tapi hilang sudah semuanya..
aku sudah bersendirian..

aku punya teman..
seorang..
rapat..
aku sayang dia..
sangat..
walaupun aku terkadang ada rasa bengang sikit.
tapi aku sayang dia gegiler.

dia banyak bagi aku nasihat..
pendapat..
dia la yang terbaik..
Allah dah hantar orang untuk memperingati diri aku.
Thank..God I Found You..
I was lost without u..

sekarang aku sedar,
kawan macamana kawan kawan aku selama ni..
aku tak salahkan mereka.
kerana itu adalah pendirian mereka,
setiap orang punya pendirian masing.
tak salah untuk mereka bersikap begitu.
yang salah apabila mereka tidak memahami situasi kawan mereka.

peace =)

Love 1

ungkapan cinta bagi aku sangat menggelikan.
how can i ever said cinta..-_-
tak pernah lagi setakat ni aku sebut and someone said to me.
ok..motiff.

pada aku,
hidup berkawan dengan sesiapa pon,
jangan mudah tersuka dengan sesiapa secara extreme,
walaupun kita rasa someone to act like he/she suka kita.

this is true..
better not to fall in love,
wait until 1 side admit it.
u'll suffer if you know he'she just treat you as their regular friends.

lelaki or perempuan,
terkadang aku rasa mereka sama sahaja dalam bab2 sebegini,
both side act like they love each other,
tapi itu semua sebenarnya memang sikap mereka,
that is the way they treat people around,
or else, 
diorang sengaja act macam tu sebab...
nak tengok ada tak orang fall kat dia..(ok..ni kuang asam sangat)

nasihat aku..
*treat la sekadar2..takut nanti orang terfall in love pulak, (kalau bebtol suka, y not be frank kan..)
*biasa ni laki yang buat la..haha.(aku kejam!!)
*perempuan ni kengkadang cepat perasan. bila orang layan lebih sikit mulalah.(fair la laki and pompuan kena.haha)
*ingat..hati kita ni untuk disyangi,bukan untuk disakiti.

but, how to know whether he/she really likes/love kita????
kengkadang mulut tu susahnya nak admit kan...

orite then..
peace =)


Sunday, 26 May 2013

back to alam maya

siapa sangka akan ku buka juga blog yang dah berhabuk ni..

when you feel lonely,
to whom you share evrything?
friends right.!
whenever your friends are not there for you?
bersahabatlah dengan blog..
sebaik baik kemampuan yang ada..
peace yaww.

nak baaca buku.
exam tomorrow ni.
best of luck to me =)

Coloring my life

Your songs might be my favourite songs too..
Love them so much...

*yellow-coldplay
*Thank God I Found You-Mariah Carey
*All my life-KC&Jojo
*Dehearty-Permata yang dicari
View of Dataran Merdeka.

Saturday, 25 May 2013

hilang semuanya...

berkawan..
bagi diri aku,kawan sangat penting.
walaupun mungkin kau lebih suka berseorangan.
tapi apa mungkin kau boleh berseorangan selamanya?

takkan...
kau pasti perlukan juga teman untuk berborak, berduka..
tempat kau berbincang masalah,
mencari solusi

tapi..
kawan juga terkadang memecah belahkan hubungan,
mungkin dari rasa iri hati,
mungkin juga benci,
mungkin juga tidak sedar perlakuan dirinya memcah belahkan hubungan.

hati..
tidak pernah merasa kisah,
perbuatan kau..
terlampau banyak buatku menangis
buatkan terfikir,
apa sebenarnya matlamat hidup kau berkawan
bagaimana diri kau mendefinasikan kawan?

kawan..
aku tidak pernah kesal berkawan dengan kau,
tapi aku risau kau kesali hidup bersamaku selama ini
pendapat kau, pendapat ku,
berlainan,
tapi aku terima diri kau,
aku hargai kau..
sebab ape..
sebab aku terlalu menyayangi kau..

kawan..
aku tahu kau sendiri tidak tahu perlakuan diri kau menyebabkan orang disekeliling kurang senang,
tapi mereka berdiam diri..
mereka mengikuti rentak kau,
kami semua tidak pernah,
ye..kerana itu adalah diri kau,

tapi pabila aku disakiti,
siapa yang memperjuangkan hak aku??
tiada...
aku sendiri..
tiada ditemani sahabat yang paling aku cintai
semuanya lebih memilih untuk menyatakan kesalahanku.

sebetulnya jika benar kita bersahabat,
kepercayaan sangat perlu dititikberatkan,
berada la ditempat ku,
kau pasti merasa sakit nya diri.

bersahabat..
perlulah matang,
pemikirang perlu berlandaskan keislaman kita,
cara yang baik, bawa ke meja rundingan,
menyatakan segalanya,
walaupun buruk,
jujur sahaja..
kerana itu yang terbaik.

matanglah wahai sahabat..........

Saturday, 11 May 2013

honesty.u.i.we.all

being honest...for me it's a must.
we might hurt someone
but it would be better than we hurt them for the rest of our live
we might not live in peace then
we always think of negative thing we have done
isn't that bad??

setiap orang tak punya perasaan yang sama
setiap orang tak punya jiwa yang sama
ini desebabkan cara diri kata membentuk

bila kau rasa perkara tu buruk,
boleh jadi orang lain tak merasakan begitu.
bila kau pandang dari sudut kanan,
boleh jadi orang lain pandang dari sudut kiri.

apa yang kau kena paham adalah
silakan mengerti perasaan orang lain
jangan mengaharapkan semua orang memahami anda seorang saja

pikirkan juga perasaan lain
sesungguhnya setiap kawan itu menyayangi kawannya lillahi taa'la
seikhlas hati.

jadi la seseorang yang disenangi
bagaimana?
ikut semua syariat Nya
cari la apa tingkah laku yang dibenarkan dan sebaliknya
Dia paling mengetahui diri anda
Dia yang memberikan segalanya
Dia menentukan segalanya




Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...