Tuesday, 17 January 2012

when people sleep,you awake..



apesal baru pukul 10.30 tapi semua orang kat rumah tidor awal ni?
disebabkan aq as student yang duk kat campus tu dah bertahun tahun dan mengamalkan cara hidup yang tak berapa nak betul..so,bila dah kembali ke rumah..jadi lain macam je tengok orang lain tidur awal..pelik dan ajaib..haishh..pengaruh campus betul..haha


mana taknye...kat campus aq tidur pon paling awal pukul 1..paling lambat tak payah tidur la..
lagi2 plak time nak exam..pehh..stady la konon.tidur pon dah tak lena da...
nak tidur pon rasa sebersalah sebab banyak tak baca lagi..
lagi2 bila esok nak exam tapi tak habis baca lagi...mau kejang satu badan..! huh..
mantap kan jadi student.nak exam punya pasal sanggup tak tidur..
yang aq tak boleh tahan nye...punya la ngantuk satu hari tu,esok plak nak exam kol 9 pagi..
"fiqa,lepas aq bangun baru ko tido taw..aq nak tdo setengah jam je..."tak payah setengah jam la sangat..dua2 tak bangun sampai pagi..nasib baik sedar time subuh..kalau tak memang tak payah berexam la jawabnyer...


padahal kan sebenarnya tidur tu sangat la penting..lagi2 time exam..memang kalau tak cukup tidur,time nak jawab exam boleh blank taw..memang giler..aq penah dah buat tapi sebab terpaksa sangat ngan subjek tu..
sekali aq tengok soalan tataw nak jawab pe..padahal aq dah hafal banyak kali dah pon..
dengan kuasa Allah lepas azan je and aq doa banyak2,dapat la keluar cket idea dari aq tataw nak jawab langsung kan...cuak jugak aq time tu ngan carry marak yang MASYAALLAH...
tatw nak cakap macamana..

sebenarnya banyak faedahnya tidur awal ni rupanya..berat badan boleh turun tuuuuuu..huhu
silapnya la aq pi tidur lewat..
untuk orang yang agak berisi macam aq ni memang patut tidur awal...
sebab aq memang tend to eat je bila lambat sangat tido..ada je makanan aq korek2 kat dapur tu..kalau kat hostel memang aq prepare biskut sebab nak makan punya pasal..memang mengamuk kawan aq."ko kata nak kurus,yang pi makan mende2 macam tu watpe!!" hambik ko kena sembur ngan kawan..huhu..mantap je..aq wat dek jer..mulut


tidur jadi lebih mudah....
sebab ada kajian mengatakan bila kita tidur lewat malam and plak tu sampai tengahari gajah baru nak bangun...sebenatnya boleh menyebab kan insomnia...satgi bila tidur malam pastu terbangun and dah susah nak tidur semula...eeeee...takut je time tengah2 malam ko sorang je tak tidur...(ok,aq takut plak sekarang ni.ngeeee..)

selain tu jugak..sebenarnya boleh menyebabkan jantung kita lebih sihat...weeewww...saya nak jantung yang sihat..selepas saya habiskan entry ni saya akan terus tidur...(insyaAllah..)


kalau nak lebih bertenaga esok paginya,silalah tidur awal....
esok saya ingat nak bersihkan rumah...mop lantai semua...so..marilah tidur!!~~~

jom kita semua menidurkan diri~~~~~~~
okbai
gudnyte,....
sweetdream

2 comments:

  1. tidur awal boleh turunkan berat badan ! wahh , kena amalkan nih ! hahaah ! thanks atas info-nyer . lepas nih jangan terkejut yea badan semua slim-slim je . ekeke :P

    ReplyDelete
  2. cik intan: jom kurus bersama2..hakhak

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...