Monday, 5 September 2011

korang la having fun!! aq??

aq bersyukur la apa yang ada...alhamdulillah...
ok,bismillahirrahmanirrahim...

ok,aq baik pulak harini kan...
mana taknya,tadi aq tengok tanyalah ustaz kat TV9...
boleh pulak jadi baik tetiba..

so harini and for this time being...
aq nak curahkan segala kekusutan,kesesatan,kegumbiraan,kekuciwaan, ketenangan....
segala ke dan an semua la...
lebih kurang seminggu jugak la aq biarkan berkurap berkulat2 cinta encik blog aq nih..
so this is he right time la aq nak muntahkan segalanya...

so.....
banyak sebenarnya aq nak cerita,
ok,aq list down kan dulu..
kalau agak2 jari chumel ku ni mampu nak menaip aq teruskan,
kalau tak,aq setop je la...

before started.... info!!!!!
adeq n adik sangat berbeza ek....
adeq (age-19) : my lonjong n galah younger brother. we do call him adeq
adik (age-13) : my younger sister. we just call her FARAH

pelik tapi that's the truth...
so kalau -adik- aq panggil -adeq- aq dengan panggilan "adeq" in front of kawan2 adeq aq memang kena ngamuk....ha....kat situ dia taw malu.haha

proceed......

* a day before raya
*buka puasa(mini reunion) aq rasa macam dah post kot..lupa entry sendiri.. gilakk..
*malam raya
*1st day raya
*2nd day raya
*3rd day raya
*4th day raya
*5th day raya
*6th day raya
*7th day raya

so...banyak kan...
bukan apa,tiap2 hari aq rasa macam tragedi yang best sangat la....

so,aq conclude kan je la untuk sumua sekali yek...
a day before raya n malam raya..opkoz kena marah and membebel dari mak aq yang kusayangi tuh..
pehhh....aq ni disebabkan malas nyer la kan perasaan nak memasak..
so,mak aq je la yang dok dapur buat rendang satu kuali besaq tuh..
aq tolong kemas,mop sume je larw..
tapi as a pompuan supposedly kena bantu mak kat dapur kan,then tak nak pulak tu pergi dapur..
mau tak kena ngamuk..
asyik2.."farah,pergi la tolong umi kat dapur!" kakak malas!!!
malas sangat kat sampai malam raya dok berpesbuk lagi bagai...cam haram jer!
aq memang dah kalau kemas umah,malam2 pulak la badan aq teringin nak mandinya nyer..
ayat adik aq best dowh nak kenakan aq..
"kak ecah sibuk sangat ke sampai tak boleh nak mandi???" aq yang tengah berpesbuk terus mengreply soalannya...
"fesbuk ni penting untuk mengeratkan silaturrahum,untuk masa depan..haha"
giler hari2 dia membebel camtu kat aq..
berani tol budak ni..
mentang2 dah sama level tinggi dia ngan aq...
ok,aq takkan letak pic dia ngan aq yang sama level tu...
yang pasti umur dia 13 and aq 21....
OMG!!!! sangat jurang....chaittt...
ok,aq tak kisah and aq reda...
at least duit raya aq lebih kurang dia...haha
mau jelesh adeq aq yang seketul tu...
tu la,tinggi melampau bagaikan galah...
mana orang tak hengat kau abang aq....aq suka part dapat duit raya and part..
"ni adik ke?" soalan ditujukan kepada aq...adeq aq hanya menjeling dan mengerling disebelah aq...hua3..fadan muka..

oh ye...sekarang kan badan aq ngan adik aq lebih kurang sama,jadi...
baju kurung dia n baju raya dia aq kebas jugak..
hua3...(mau gelak besar aq...)
tapi t-shirt dia aq kalah...
semua ala ala muslimah dowh...
baju t-shirt yang panjang sampai ke lutut...
faveret dia tuh..
aq dok pakai cardigen jah!!
at least i pon tutup aurat meh.~~~

ok,aq melalut macam lalat daaa...

back to normal...

1st raya was very unhappy....
balik sembahyang raya...(family aq la,aq tak mampu..hehe.)nak tangkap gambar,tapi cameraman kerja plak..
before tu bersalam2 sume..
and yang pasti setakat aq hidup ni,tak pernah lagi la family aq salam minta maaf semua sampai nangis2 bagai....sume sempoi
aq ramai laki dalam family.aq kalau nangis memang segan n malu tahap cengkih la...
tapi takpe,mak ayah aq faham aq mintak maaf dengan seikhlas hati...

1st day kitorang raya 2 rumah je,tu pon dah penat kowt...
and as usual la,kalau 2 rumah,bape banyak je dapat collect..hadoii..ok,niat ikhlas nak ziarah,duit raya as tambahan jer..

so it was really unhappy ever after..
insyaAllah after ni raya tempat lain which is may be happy sikit kot even tak pi raya sakan pon takpe...sebab kat umah aq ni kawasan jadi sangat kosong sebab semua jiran rukun tetangga pulanh ke kampung halaman masing..
dah family aq ni both side dah takde,so kena raya sendiri je la...
ayah aq pon siap bagi cuti panjang berjelar kat anak buah ayah aq yang baru tu..
"eksaited budak tu cakap kat adeq aq.. weh,ayah hang kasi 2 minggu cuti,aq mintak cuti 3 hari jer..baguih bapak hang..haha.." tengok la kau tahun depan raya la kat sini lama2..=)

ok,after p raya tuh,kol 3 dah sampai umah,pastu terus pi amik macik aq kat terminal,dia raya ngan kitorang coz dia still bujang lagi..so dari sensorang kat umah,baik dok umah kitorang je..
at least if diorang datang kompom ayah aq anta nanti p balik johor..
kira beraya la jugak kat johor..

penat la...sambung esok plak la cita beraya kat joho...
k,selamat menidurkan diri semua..nyte

pic akan di upload together with the next entry then....bubye ~~





5 comments:

  1. aku pon rasa la kalo aku raya kat rumah ja mesti bosan.

    mintak di panjangkan umur atok nenek aku. aminnn. =)

    ReplyDelete
  2. A.I : bosan seyhhh..aq harap sangat sedara2 aq nak datang umah aq next time..lepak je umh bapak aq tuh ramai2 dah alang2 xd sape2 da

    ReplyDelete
  3. kim heeruul: pic raya tak banyak..
    tapi ada la jugak..hehe..
    sok eh....

    ReplyDelete
  4. cian..huhu..cpt la upload gmbr.. :D

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...