Saturday, 17 September 2011

hantu bonceng? hantu tu bonceng ker?

best sangat ke cerita hantu bonceng tu?
sampai 2 hari je boleh dapat berapa juta ntah..huhu..dahsat sungguh..
padahal aq tengok semalam..semalam??haha,lambat kan aq tengok?
nasib baik aq tengok lambat..kalau aq tengok kat pangung mesti rasa membazir giler~

siyes aq tengok semalam tak besh langsung kot...
and aq ada pendapat aq sendiri pasal citer tu..
banyak sebenarnya aq nak membebel...
tapi alang2 aq kat umah ni,n aq rasa this week je aq ley balik,after ni banyak keje giler..
so tak pat balik n on9 sepuas puasnya..so,aq nak spend time aq tuk lepak2 kat umah n tolong mak aq memasak or whatever la keje yang ada kat umah ni..

so...
bagi aq citer tu ada unsur2 mempermainkan agama pulak..
bukan ape, siap cakap astaghfirullahalazim,masyaAllah...macam2 lagi la words2 yang kita selalu gunakan la kalau ditimpa musibah atau dugaan..
pastu pulak,boleh lagi bonceng anak dara orang kan..
padahal dah insaf kan lepas dapat kemalangan n kata nak tulun pompuan tu bagai la kan..

pastu bagi pulak tinggal kat umah dia..
walaupun ada kawan lelaki tinggal bersama,tapi kan tak elok,tak manis dan menimbulkan fitnah....
aq takut kalau yela,mungkin ada dalam kalangan kita yang kurang memahami pasal agama kan,so macam takut influence la pulak kan..
kang ada yang ingat membonceng anak dara orang tu tak pe..padhal kadang2 kita naik moto ngan adik or abang kita pon kalau orang tak kenal,boleh menimbulkan fitnah..

ada lagi aq nak bebel..tapi takde masa lak..
k la,,,bai~



mantap giler dowh!!!


kelmarin ri jumaat aq gerak balik temerloh...
cousin aq kawin plak...
plak tu family aq datang jugak..
so alang2 aq pon ikut la pulang ke kuantan terchenta~~
tapi aq tanak cita mende tu lebih lanjut lagi..

aq ada cita lagi menarik punya...
tada.........homestay yang kitorang menetap selama 2 hari...
memang terbaik giler !!!
tak penah lagi aq jumpa homestay yang dahsat n serba canggih macamni...

|
|
|
|
|
rumah pon besar


bilik memang..pehhh!! aircond ada,kipas pon ada..
selesa giler..
besar plak tu..
dalam bilik pon ada LCD...

macam toilet hotel da..padahal umah kayu je..

ada 2 jenis rumah....
umah kayu n banglo...
siyes murah giler sewa satu malam~
ruang makan pon ada...
memang macam2 la boleh buat
dapur pon ada...
boleh masak~~
lorong nak masuk macam tak semenggah kan...?
tapi bila dah masuk memang tak caya..



complete sume ada..
tak yah nak masak2 air guna cara lama..

umah kayu pon ada air cond..canggih kan~~

mesin basuh pon ada jugak sebenarnya..
siap ada sabun bagai lagi..
memang canggih la...
siyes sangat murah....
memang aq nak suggest kan kat uia la...
kot la nak homestay kat temerloh kan..
kat kawan2 aq pon aq nak suggestkan jugak la~~
so,kawan2sume kalau ada hal kat temerloh n tak pat cari hotel or pape..
ley la lepak kat sini..
affordable sangat2~
tapi kena ajak ramai2 baru havoc tak mahal bayar,,
rumah besar kan~

so korang ley tengok here!!! aq letak link homestay ni...

Thursday, 15 September 2011

i'm joining this...wanna follow???

last few days....
i am me....ecah...
started to join a website call ads4bucks.com...
anyone ever heard bout that?
u can share with me coz i am still new...
and i think i'm quite late for this...
how can i'm not joining this at the earlier...huhu

i still have many thing to pay...
my bill phone...
tuition fee...(over..ptptn ada padahal)
renovation for my future room...
all the furnitures.....it's all bout money..
my future DSLR~~~
my God!!~~ alot more~

so...i have decided to follow my new friends footstep as i can see the improvement in her life..
he and she can buy what the want...
and the same as that boy...BMW in 4 month after joining this..
awesome giler!!

sape nak join aq...???
jom register...
harini last package ni..
murah giler kot tak macam sebelum ni..
that's too expensive that i cannot afford...
lagi banyak korang amik..lagi cepat naik...

tak paham kan???


pastu nak tengok lagi.. kat cni https://w3.ads4bucks.com/index.php

siyes mula2 aq tak caya giler..tapi bila dah join..
nampak la hasil...
and taw la sources dari mana income tuh...
biasa sangat aq tengok..
yang pasal iklan dengan modal hanya rm20..
macam scary je modal tak banyak tapi tak buat keje n just dapat duit...
macam yang ni kitorang kena wat keje je,, cari orang je n explain a little bit..
pastu boleh jual service..through that ley dapat income..
it's actually not like MLM la..
entah,aq tak paham sangat MLM ni..
tapi orang biasa cakap MLMtak ok...
i don't know why..tapi that;s what people say la kan..

so...sape nak taw ley tgk la eh kat cni..http://ads4bucks.com/home.php
n https://w3.ads4bucks.com/index.php

kitorang ada group n group leader akan guide kita sampai kita excellent!!
and memang group ni sangat cooperative sangat2...
helping each other gler!!
havoc la~~

petang ni taw last day register untuk harga yang murah,...
lepas ni harga biasa n no package at all...
sekarang business ni da sampai indonesia n will insyaAllah bertapak kat India pulak~~

kalau tak de ilmu pasal IT pon everything akan diajar oleh leader..
ok...korang ley contact kat FB aq if ada pertanyaan...



Saturday, 10 September 2011

tak sabar giler!!!!

IIUM......i'm coming.....
rindu aq la tuh...
wuitt...aq lagi rindu ko sangat sangat dan sangat..
my beloved U....
over tak?haha..

aq tak sabar nak sampai...
jap eh..lagi sejam aq bertolak...
dalam 3 jam sampai la..
tapi untuk you punya pasal,i drift je la,insyaAllah 2.30 je i punya bapak drift..
xley laju sangat...ada orang tersayang yang dalam kete..
lagi satu...i tak rela nak bayar saman banyak2 u...
duit nak beli buku tu,wat belanja lagi..
huhu...

ok aq sengal cam errkkk....
watever...
siyes aq tak sabar nak sampai..

tapi aq penat giler...
sebab ko aq kena kemas baju sume...
cari dan cari dalam almari...
baju pe yang aq nak bawak semula..
dekat ampaian sume aq dengan baik hati angkat sume baju, lipat bagai..
simpan pulak dalam almari kan..
farah si pemalas...jangan harap dapat pertolongan dia..chaitt!!!

baju kurung pon dah tinggal sikit...
camaner nak pi kelas ni..
pompuan bese la..
kalau pakai baju tu macam sebulan sekali je..
tiap2 hari tukar..
segan la kalau laki nampak...
"eh,bukan ko baru pakai ke baju ni?"
tapi aq bedal je..giler nak simpan baju kurung dalam loker sampai 20 helai..
kalau 5 hari kelas 5 helai x 4 minggu.. tak ke 20 helai..betul tak aq kira..haha. aq budak politik, bukan akaun,kalau salah takpe kan..huhu

so..baju kurung aq baru je sampai lagi 2 helai..
bertambah la 2 helai...
tapi satu lagi baju kurung aq tertinggal umah atok..
and aq pasti n sure baju aq dalam loker macam dah rosak..
sebab batu garam punya pasal...
boleh plak kan aq letak je dalam loker macam tu dengan baju sume..
ayah aq kata boleh rosak sume baju dengan almari2 tu sekali..
sengal betol aq..
aq mana tahu..
salah aq la tak balut batu garam tu..
huhu...
macamaner la keadaan loker aq tuh..
dah la saman aq tak bayar lagi..
rm50 tuh...
sebab aq tak register elctrical item...
time last2 day jugak la dia nak cek..
bengang giler aq..
saja je...
haishh...
k la...aq nak sambung kemas baju,pastu nak geledah sikit rumah ni kot jumpa banyak syiling 50 sen n 20 sen..
boleh jugak aq laundry baju kat sana...
pastu kol 10 nak gerak..
boleh rehat banyak2 kalau gerak awal..

oh ye...
sebenarnya aq sepatutnya balik ngan member aq..
tapi disebabkan dia tukar time perjalanan,
ayah aq terpaksa hantar...
sebab nanti lambat sampai..
ada ker nak gerak lepas asar...
memang kompom sampai malam kat IIUM tersayang tuh..
dah la berdua je,berlainan jantina...
ayah aq risau sangat kalau papehal kang aq berdua je..

aq taw ape mak ayah aq pikir..
kalau tetiba excident..
pastu innalillah...
kau berdua je dalam kete...
malu nyer kat both side kan...
so..aq paham...
and aq just follow je pe ayah aq cakap.
kalau balik pagi ayah aq benarkan je..
ni dah lambat sangat...

dah la kang takut mak dia bising balik berdua,sama je la ngan mak aq..
n giler + terkezot sel2 otak aq ngan jasmani aq...
idea bapak aq yang cam...erkkkkk...bapak aq ley cakap camni...
"susah sangat takut orang marah korang berdua...suh je dia anta minang...senang citer!! kompom orang lain tengok pon takkan marah..."pehhhhhhh...suka plak aq kat dia kan...huh
semalam dia bagi idea lagi mengancam "buat macam orang mesir je larw...kawin mut'ah.."
aikkk...jauh tol dia pikir...
dahsat pemikiran bapak aq ni...
orang lain kompom la tak marah,siap ley nak gelak2 plak kan kalau tengok..
aq ni mana nak letak muka...??kompom aq yang marah..
hadoiii malu nyer..
takkan ngan dia?? perangai tak semenggah...
pastu aq muda lagi plak...dia pon macam nak kan ngan aq??
mintak jauh la....walaupun umah dekat..
thatnx jer...even i am yet not having someone special...aq takmo la...

ok tu je...
okbai.....

Wednesday, 7 September 2011

raya secara bersederhana....(still mood raya)

so....ni je aq sempat capture masa raya ritu, pic satu family takde sebab tak sempat nak amik masa 1st raya tu..n lagi satu sume gedix.
lagi2 makhluk kat bawah ni. aq nak posing cket dia kata aq ntah pape..abis kalau dia tuh yang posing...mau minx penampor rasanya..chaitt.

tapi ada je pic mereka2 berbaju melayu..
mereka tu ditujukan kepada adik n abg2 ku..
tapi lam kamera lain yang dah dibawa lari oleh adeq aq..

so ni je la pic yang ada...
|
|
|
|
adeq aq yang cam shengal nak mintak kaki!!!!
ni kat umah mak uda belah ayah aq...
siap makan tengahari lagi tu...
raya keempat,takde da kot lemang,ketupat sume gamaknyer..

he was in red.....
baju melayu pon merah..
tahun ni tahun giler merah gamaknye
ni pulak kat umah makcik abah...hehe

ni anak kak ain....
apa ek nama dia..adoii...aq lupa plak..hehe..
muka sebijik cam kakak n mak dia..haha



masa raya ke lima ni aq da memang takde baju raya dah..
aq pakai skirt ngan kemeja je larw..
lagipon onthe way balik kuantan..
malas nak berkurung sangat..

again....
ha..ni la adik aq...
farah tu..
ok,tinggi kitorang dah sama...
mengancam la dia pasni..
aq suh dia pakai tudung labuh je pasni,
aq kata nampak comey cket...
haha..aq je yang takmo..
dia kurus xp..


bunga apa plak ntah mak aq amik..
konon2 nak wat hiasan kat umah..
layu plak dah aq tengok..haishh
tengok...baju wat p kelas jugak yang aq pakai..
baju raya ada 1 je..pe aq ley wat..


and.....ni la parents aq yang ku sayang sangat2!!! muahhhh banyak2!!
bersalam salaman bagai sume...huhu


and that's all i have n wanna share......
happy eid fitri again!~~~

Monday, 5 September 2011

korang la having fun!! aq??

aq bersyukur la apa yang ada...alhamdulillah...
ok,bismillahirrahmanirrahim...

ok,aq baik pulak harini kan...
mana taknya,tadi aq tengok tanyalah ustaz kat TV9...
boleh pulak jadi baik tetiba..

so harini and for this time being...
aq nak curahkan segala kekusutan,kesesatan,kegumbiraan,kekuciwaan, ketenangan....
segala ke dan an semua la...
lebih kurang seminggu jugak la aq biarkan berkurap berkulat2 cinta encik blog aq nih..
so this is he right time la aq nak muntahkan segalanya...

so.....
banyak sebenarnya aq nak cerita,
ok,aq list down kan dulu..
kalau agak2 jari chumel ku ni mampu nak menaip aq teruskan,
kalau tak,aq setop je la...

before started.... info!!!!!
adeq n adik sangat berbeza ek....
adeq (age-19) : my lonjong n galah younger brother. we do call him adeq
adik (age-13) : my younger sister. we just call her FARAH

pelik tapi that's the truth...
so kalau -adik- aq panggil -adeq- aq dengan panggilan "adeq" in front of kawan2 adeq aq memang kena ngamuk....ha....kat situ dia taw malu.haha

proceed......

* a day before raya
*buka puasa(mini reunion) aq rasa macam dah post kot..lupa entry sendiri.. gilakk..
*malam raya
*1st day raya
*2nd day raya
*3rd day raya
*4th day raya
*5th day raya
*6th day raya
*7th day raya

so...banyak kan...
bukan apa,tiap2 hari aq rasa macam tragedi yang best sangat la....

so,aq conclude kan je la untuk sumua sekali yek...
a day before raya n malam raya..opkoz kena marah and membebel dari mak aq yang kusayangi tuh..
pehhh....aq ni disebabkan malas nyer la kan perasaan nak memasak..
so,mak aq je la yang dok dapur buat rendang satu kuali besaq tuh..
aq tolong kemas,mop sume je larw..
tapi as a pompuan supposedly kena bantu mak kat dapur kan,then tak nak pulak tu pergi dapur..
mau tak kena ngamuk..
asyik2.."farah,pergi la tolong umi kat dapur!" kakak malas!!!
malas sangat kat sampai malam raya dok berpesbuk lagi bagai...cam haram jer!
aq memang dah kalau kemas umah,malam2 pulak la badan aq teringin nak mandinya nyer..
ayat adik aq best dowh nak kenakan aq..
"kak ecah sibuk sangat ke sampai tak boleh nak mandi???" aq yang tengah berpesbuk terus mengreply soalannya...
"fesbuk ni penting untuk mengeratkan silaturrahum,untuk masa depan..haha"
giler hari2 dia membebel camtu kat aq..
berani tol budak ni..
mentang2 dah sama level tinggi dia ngan aq...
ok,aq takkan letak pic dia ngan aq yang sama level tu...
yang pasti umur dia 13 and aq 21....
OMG!!!! sangat jurang....chaittt...
ok,aq tak kisah and aq reda...
at least duit raya aq lebih kurang dia...haha
mau jelesh adeq aq yang seketul tu...
tu la,tinggi melampau bagaikan galah...
mana orang tak hengat kau abang aq....aq suka part dapat duit raya and part..
"ni adik ke?" soalan ditujukan kepada aq...adeq aq hanya menjeling dan mengerling disebelah aq...hua3..fadan muka..

oh ye...sekarang kan badan aq ngan adik aq lebih kurang sama,jadi...
baju kurung dia n baju raya dia aq kebas jugak..
hua3...(mau gelak besar aq...)
tapi t-shirt dia aq kalah...
semua ala ala muslimah dowh...
baju t-shirt yang panjang sampai ke lutut...
faveret dia tuh..
aq dok pakai cardigen jah!!
at least i pon tutup aurat meh.~~~

ok,aq melalut macam lalat daaa...

back to normal...

1st raya was very unhappy....
balik sembahyang raya...(family aq la,aq tak mampu..hehe.)nak tangkap gambar,tapi cameraman kerja plak..
before tu bersalam2 sume..
and yang pasti setakat aq hidup ni,tak pernah lagi la family aq salam minta maaf semua sampai nangis2 bagai....sume sempoi
aq ramai laki dalam family.aq kalau nangis memang segan n malu tahap cengkih la...
tapi takpe,mak ayah aq faham aq mintak maaf dengan seikhlas hati...

1st day kitorang raya 2 rumah je,tu pon dah penat kowt...
and as usual la,kalau 2 rumah,bape banyak je dapat collect..hadoii..ok,niat ikhlas nak ziarah,duit raya as tambahan jer..

so it was really unhappy ever after..
insyaAllah after ni raya tempat lain which is may be happy sikit kot even tak pi raya sakan pon takpe...sebab kat umah aq ni kawasan jadi sangat kosong sebab semua jiran rukun tetangga pulanh ke kampung halaman masing..
dah family aq ni both side dah takde,so kena raya sendiri je la...
ayah aq pon siap bagi cuti panjang berjelar kat anak buah ayah aq yang baru tu..
"eksaited budak tu cakap kat adeq aq.. weh,ayah hang kasi 2 minggu cuti,aq mintak cuti 3 hari jer..baguih bapak hang..haha.." tengok la kau tahun depan raya la kat sini lama2..=)

ok,after p raya tuh,kol 3 dah sampai umah,pastu terus pi amik macik aq kat terminal,dia raya ngan kitorang coz dia still bujang lagi..so dari sensorang kat umah,baik dok umah kitorang je..
at least if diorang datang kompom ayah aq anta nanti p balik johor..
kira beraya la jugak kat johor..

penat la...sambung esok plak la cita beraya kat joho...
k,selamat menidurkan diri semua..nyte

pic akan di upload together with the next entry then....bubye ~~





Thursday, 1 September 2011

jom pi rumah retiss....haha


agak agak kalau aq pi umah retis..hari raya aq makin ceria tak?
hmmmmm.....
ha..cik2 n encik2 retisss semua..takmo ajak aq beraya ke rumah ker?
aq dah tak larat nak menghabiskan cuti raya kat rumah tanpa ada perasaan berhari raya langsung..
sekurang kurang nya kalau aq pi rumah retis ke kan..bahagia la aq kejap.. tapi aq nak pi umah faizal tahir boleh????wakakaka....

sekarang jarang nampak dia kat TV..aq suka and rindu giler nak tengok dia kat TV..
ha kau..kat TV pon jadi..

lambatnya nak 11hb...
aq tak sabar dah nak pulang ke UIA terchenta!!!!!
windu kat member2 yang comel semua~~~
tak sabar dowhhhh...
haishhhhhhh.......
tunggu aq datang ehh UIAM ku yang cantek dan hensem!!


aq ingat UIA,,,aq teringat jugak budak yang noob tuh....chaittt!!
takpe.....bapak aq anta untuk yang start new sem camni...
the rest aq akan balik sendiri... berdiri sendiri je..takmo mintak tolong orang yang tak boleh harap dah!

jangan risau...aq takkan susahkan kau dah....
baiklah ko pergi pagoh cepat2!!
aq takmo jumpa dah!!]

you are not a friends and never want to be friends...


aq teringat je aq jadi emo!!
dah la sengal...removing u from my mind..that's it!! fullstop!

oh yer...
esok aq akan pulang ke kampung...
itu pun sebab nak hantar makcik aq..
kalau dia tak datang sini,memang tak r kitorang balik sana..
huh..

ok bai!!~~~~


lebaran kurasai...kegembiraan jauh di hati..

semua orang seronok upload new photo...
stress pulak aq tengok!
seriously raya tahun ni aq tak rasa papepon..
tolongla...tak happy langsung!!
sebab tak photoshoot???
entah...maybe that was one of the reason.....
tapi memang tak happy giler la..
padahal kitorang kat rumah dah cukup kuota pon..
7 orang kat rumah!!
nak ape lagi..
haishhh
aq plak rasa nak marah sebab tak gembira di hari raya..
tu satu hari di hari raya dah tak gumbira..
apetah lagi raya ke 2 dan ke 3 dan seterusnya...
memang lagi tak ah....


tu lah kalau kampung dah tak de,pastu tambah plak lagi family nak bergaduh bagai...
anak2 jadi mangsa keadaan...
problem kan kalau jadi macamni..
kat umah plak cam tak best nak raya...
cam biasa la pagi2 salam sume n dapat duit raya bagai..
that's it..! pastu pi raya..dah...balik tido..(penat kan)
dah la plak tu satu helai je baju raya aq tahun ni..
yang lain sume tak hadi da yang nak tolong jahitkan..
pandai2 la sebat baju lama je,buat2 vogue..
and nasib baik la tak pergi beraya kecuali 1st day tu jer..


kira cukupla baju raya aq tuh...
aq tak kira...
nak photoshoot jugak...!!!
sok balik JB aq akan laksanakan..hahah(gelak jahat!!)


da la...aq bosan jelesh kat orang..
bukak fB sume upload baju raya baru!~~
cantek2 plak tuh!~


k da....



Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...