Wednesday, 17 August 2011

kawin dengan yang tak sekufu,setuju??

gambar hiasan sebab farah sangat cantik!!! suka3

assalamualaikum...
hari yang ceria yang berbahagia ini sepatutnya perlu la dipanjatkan kesyukuran yang Maha Esa..
Subahanallah...cuaca harini sangat baik,cuma panas sikit kan..biasa la cuaca tak semestinya nak baik je,macam kita la manusia..takkan nak in good mood jer kan..sometimes bad mood jugak..

harini aq nak mengomel pasal sekufu dalam perkahwinan...
ok,sebenarnya aq nak citer pasal mende ni sebab ada la terjadi kat orang terdekat ngan aq..

``Sekufu didefinisikan oleh para ulama sebagai `al musawah wal muqarab' atau yang bermaksud persamaan atau hampir.
``Yang dimaksudkan dengan persamaan atau hampir ini lebih ditekankan dalam Islam kepada pihak perempuan.

maksudnya kalau pompuan tu lebih rendah taraf pendidikannya dari lelaki..memang takde masalah,tapi kalau lelaki tu plak lebih rendah taraf pendidikannya..pk2 la sendiri..

kes...........
pompuan (belajar tinggi2---------Master)
laki (keje kerajaan yang orang dok ingat diorang ni gatai2 tu..ha..paham2 sendiri la ek)
so...nampak tak kat situ...
diorang sekufu ker?
ok..takkan??
tapi masalahnya diorang dah bercinta dari lepas sekolah lagi and opkoz masa tu lom dapat tawaran mana2 lagi....tapi lastly that boy keje tu je..n girlz tu punya la belajar sampai degree and pointer bagus giler sampai dapat tawaran amik master free of charges!!(kalau aq sonoknye blaja free weh...)

girlz tu tak kisah pon laki tu keje macam tu n boy tu plak lagi la tak kisah kan....bukan boy tu nak harap sangat kat duit pompuan tuh...hello..boy kan..opkoz ada sifat ego...takkan nak amik duit girlz kot..tak macho la bro..

tambahan pula (ha kau,penanda wacana aq bagi!), diorang dah decide nak tunang da pon....
parents belah pompuan : abah ngan mak tak kisah..
siblings belah pompuan : ko nak ke kawin ngan orang macam tuh? ko lagi tinggi belajar dari dia,dia stakat SPM je,pastu keje gajirendah..kang ko yang tanggung dia(lebih kurang gitu la..)

family belah laki : kalau dah dia pon nak sangat tak pe la...nak wat cane. tapi rasanya tak payah la kalau siblings dia tak nak nanti tak bertegur ngn siblings dia plak..cari je larw yang lain...mungkin bukan jodoh..

so si boy tu pon amik keputusan nak break...
tapi gurlz tu...tak nak plak...
dok merajok memanjang...
kalau boy tu cakap nak break mula la...awak ni..ni yang saya malas cakap ni..huhu.k merajok...

so,macamane nak selesaikan ni..?
apa pendapat korang????

pendapat aq la kan...
kita kan suka sangat kalau tengok pasangan suami isteri....

*wah...hensem la laki dia..bini dia pon cantik n sweet jer.. bak kata orang" sama cantik sama padan"
*uishh..ko tengok tuh,laki dia pakai bmw...(yelarw keje architect kan...) bini di pon la..nak bmw sama jugak..(doctor la katakan) sehati sejiwa la tuh..=)bak kata orang "duduk sama rendah, berdiri sama tinggi"
*uish,laki dia tinggi..padan la ngn bini dia tuh..tinggi jugak macam modal.. bak kata pepatah "bagai pinang dibelah dua"

so...nampak kat situ yang kita ni suka pada keindahan,,
nampak jugak yang kita tak suka tengok yang tak secocok,tak sepadan..

dok ngumpat plak kan kalau pasangan tu tak sepadan...
contoh eh!!

ko tengok tu si salma ngan ali tu tak padan langsung..
salma tu ingat dia cantik ley dapat ali,ngan mata bulat,gemuk plak....
aq lagi cantik la...
nauzubillah...
so..kalau aq,aq pon sedar tak perlu nak cari yang hensem2..cuma suka je tengok yang hensem2 yang comel2 tuh..suka tengok je ok!!!

apa yang penting...sekufu ni adalah untuk mengelakkan daripada berlaku kesulitan di kemudian hari...

contohnya...
"abang,penat saya kerja cari duit,nak harapkan gaji abang yang tak seberapa tu..alamatnya tak makan la anak2 kita ni.."

selalu kan dengar ayat2 macam tu kat dalam drama...
mungkin kalau sebelum kawin i lap u. u lap muka i...
u kentut ke??emm,wangi sikit dari kentut i...huh..selekeh jek..


sebaiknya kedua-duanya setaraf dalam banyak hal supaya rumah tangga yang akan diharungi lebih mudah dilayari.

Kesesuaian atau sefahaman dalam memilih suami mahupun isteri, merupakan asas dalam membina keluarga Muslim.

so kalau boleh jauhkan la daripada tercari yang tak sekufu ni...tapi kalau Allah dah tentukan jodoh mesti ada hikmah dan kebaikan dalam hubungn tu..InsyaAllah..

11 comments:

  1. susah jugak kan klu terlalu ramai yg terlalu memilih taraf-taraf..lebih2 lagi parents..(dr mata pemerhati)

    ReplyDelete
  2. entah la kan..kadang2 ader parents yang setuju,,abang n kakak plak yang bising...

    ReplyDelete
  3. betol. kalo boleh biarla sekufu...

    masa bercinta mmg tak nmpk tapi bila relation tu more to seryes, mula lah kan... hurmm.

    ReplyDelete
  4. 2 la..kita just nak berjaga2...memang la dalam perkahwinan mesti d yang tak kena,tapi disebabkan tak sekufu ni kadang2 ley jdi siyes..

    ReplyDelete
  5. susah nak cakap,...kalau hati dah suka

    ReplyDelete
  6. tu la penting nye sekufu.. ssah kn.. law x sekufu plak.. owg ngate.. emmm.. wallahhualam.. :D

    ReplyDelete
  7. uisy! hebat tips nikah kahwin ni. heee.. ^^

    ReplyDelete
  8. mini : tu la..tapi ape ley wat kalau family tak suka...nak jadi gaduh plak..

    ReplyDelete
  9. This comment has been removed by the author.

    ReplyDelete
  10. cik pika : betul la tuh..ssah..nak idup tenang kadang2 penuh cabaran

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...