Thursday, 11 August 2011

cara nak buat biskut batik/kek batik.. pandai makan je eh?? jom buat


aq memang suka makan,
tapi malas buat,
so beli je larw..
nanti2 baru nak wat la..
tapi jom la kawan2 sume try wat..
aq baca cara nak wat senang jer..
tapi bila sifat malas menguasai diri..
lebih kurang 80% jugak la sifat malas aq ni.
tu yang sampai sekarang tak buat2..

so,insyaAllah akan buat sebab keinginan nak buat tu memang ada sangat da..

let's try ok!!~~

Bahan-bahan ( satu adunan )

  • 2 roll biskut marrie (satu paket) 240 gram planta 3/4 tin susu pekat manis 2 1/2 senduk kecil serbuk chocolate (seelok2nya van houten) 1 sudu milo

Cara-cara

  1. 1. Patah biskut marrie jadi setengah letak ke tepi dlu 2. bukak api perlahan dan cairkan planta 3. masukkan susu pekat kacau sampai sebati. 4. Masukkan serbuk chocolate dan milo kacau sampai likat. 5. Tutup api dan masukkan biskut marrie dan gaul secukupnya. 6. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca. 7. Kalau nak rasa mcm KEK msukkan peti ais atas(sejuk beku) but kalau nk rasa mcm BISKUT/ranggup msukkan kt peti ais bawah.


ni aq jumpa kat lam my resipi.. hehe

8 comments:

  1. Saya panggil ni biskut marrie jew.. eheheh sedap ni,....,!

    ReplyDelete
  2. weh nih fevret aku.
    pantang pi kedai nampak biskut marry mesti nak buat.

    senang weh buat dia.
    dah la lepas buat adik2 puji.
    rasa mcm di sygi.

    smpkan kalo aku nak balik hostel adik2 aku mesti ckp cam nih...
    'sedih la pas nih tak dapat kek batik dah..' HAHA

    ReplyDelete
  3. wan : biskut marrie tu biskut je..bila tak digaul2 ngan bahan2 jadi la kek bati sebab berbatik2 kan..giteww..

    kena panggil kek batik jugak..haaha

    ReplyDelete
  4. ecah : aq pantang nampak kat kedai rasa nak beli je kek batik tu..
    biskut marrie aq tengok cam tak semenggah..
    plus aq tak suka membuat kan..
    beli kan mudah..
    tapi aq kan ku cuba jugak nanti..haha

    ReplyDelete
  5. nurulnazihah : nnt ley buatkn untuk saya yekk..hhaha

    sha : ce la buat lagi..kalau lupa ley ikor resepi nih..huhu

    sekamar rindu : boleh...lagi mudah kan..haha.
    tapi teringin2 kan la nak buat sendiri..jom try.
    mesti lagi sedap air tangan sendiri kan..

    ReplyDelete

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...