Sunday, 28 August 2011

impian ku dihari raya!!~~





ha......sape takde impian hari raya yang indah...
rasanya semua orang pon ada..
macam aq,tahun ni rasanya tak berapa seronok la nak merayakan hari raya ni..
ntah la kenapa..
mungkinkah aq dah matang?
adakah sebab umur dah semakin meningkat akan merindumkan semangat raya aq?
hmmm......
berfikir sejenak....
takkan kowt.....
tapi ada betulnya jugak...

mungkin juga sebab aq sebulan berpuasa di rumah..
dan tidak menikmati suasana seperti aq di uia dulu?
menunggu saat2 nak balik rumah...
pastu nak kemas bilik,loker semua sambil dengar lagu raya...
pastu kawan2 pun turut bercerita kisah2 raya diorang..
pastu bersedih-sedihan...
menunggu tibanya hari perjalanan pulang ke kampung halaman..
tiket dipegang2..ditatap2..
jam ditengok berkali2 untuk memastikan berapa lama lagi akan menaiki bas..

sesudah sampai di bus stand...
menunggu pula kehadiran bas yang akan menceriakan semua penumpang..
riuh rendah dan kesesakan ramai memecahkan lagi suasana dan menjadikan lebih meriah..
lagu2 raya terdengar dari corong2 radio...
mulut orang ramai juga terkumat kamit turut mengikut menyanyikan lagu raya itu tanpa menghiraukan orang sekeliling mengata.."woii,suara kau tak sedap..jangan nyanyi!!"

tersengguk2 dalam perut bas...bukanlah perkara yang luar biasa..
tapi hadirnya suasana raya ditambah pula keterujaan untuk sampai di rumah dan memeluk cium ibu yang sudah lama tidak ketemu..
hati tergedik2 ketawa sendirian memikirkan rumah dalam sepanjang perjalanan..


tapi.......
semua itu telah ditinggalkan setahun yang lalu..
sifat keterujaan itu semua sudah tidak lagi dalam lekaan ku...


apa yang menjadi impian ku itu adalah semua itu...
tetapi apakan daya...
kalau itu semua terjadi...
perasaan rinduku pada ibu bapa semakin membuak2...
aq seperti tidak sanggup menunggu lama...
hatiku digertak2...
menyuruh zahirku berada di rumah sahaja..

aq juga impikan beraya dikampung..
pelita turur dipasang disepanjang jalan menuju ke rumah...
bermain bunga api..
tidak tahu kenapa,tapi aq suka bermain permainan kanak2 itu.
mungkin kerana, sewaktu kecil dahulu perasaan puas besama bunga api itu belum cukup kali..

buat ketupat?bakar lemang...?
walaupun aq pemalas...
hatiku tetap teruja nak menyiapkan semua itu..
aq ingin sekali menurut kata hatiku..

saudara mara berkumpul bersama..
alangkah seronoknya kan...
sudah lama tidak merasainya..
beraya dikuantan?apa yang ada?
seluruh warga galing lebih gemar beraya dikampung...
tapi aq..bersendirian di sini..
bersama keluarga terchenta itu lebih ku idamkan...
aq gembira di sini..

impianku akan berjaya suatu hari nanti..INSYAALLAH

Saturday, 27 August 2011

ikhlas tu kan lebih baik.....


muka nak marah plak kan baby ni.
hadoii..salah konsep plak.

aq tanya eh?
penah tak korang rasa ikhlas nak buat something,
(ikhlas pon boleh taw la plak....haihhh)

ok...sempena hari raya yang bakal menjelma ni kan..
opkoz keje banyak yang dok tunggu kan3...
keje umah la....
pasang langsir,
mop lantai,
tukar alas meja,
carpet baru,
tikar baru,
basuh pinggan tak payah cakap la kan,
hari2 belambak2 plak nak penuh kat singki 2..

then, sume tu aq yang buat...
mostly la...
tak exactly sume la..
yela,kalau dah tinggi ,
mana nak sampai aq nak panjat nak pasang langsir tu kan.
mau jatuh aq...

pastu......
ok,semalam kan aq kua p berbuka kat lua..
(mini reunion la sangat...)
seb bek ada word mini kan situ,
so,memang nampak la kalau tak ramai pon,
it's ok..
so takde hal la...
dah biasap reunion tapi tak ramai..

then,dah balik umah...
ok, i'm a little bit tired..
rehat2...ayah aq plak balik...
"ecah,pinggan kat singki tu penuh,basuh la..malas betul la!"
hello!! selama sape jugak yang basuh pinggan????
ecah okkk.....(tak plak la mampu nak ckp camtu,giler pe..)
abah ni tak nampak ke ecah baru balik..penat..
"salah ecah la nak bukak pose kat lua..."
la...dah tu memang takley consider plak kan...

kalau adik tu....
aq suh pasang langsir sikit...kata aq bebel,
pastu keluar!!
nyampah la aq nak suruh lagi...
keje kan banyak....
fair la kalau nak bahagi2kan keje...
takkan sume keje aq nak kena buat sorang2..
aq la basuh kain,sidai,lipat...
bukan tak ikhlas...
tapi kalau mende yang aq dah bese buat and i will do it whether lambat or cepat...
that's my problem...
whatever it is,,it's still me who will finish it all...
hade yang lain mau tolong secara volunteer nyer...
sume nak kena paksa dulu...
aq takmo cakap aq ni baik..
tapi kalau dah zahir nye macam tu,what should i say..?
takde perasaan bangga pon kat sini eh...

aq just nak cakap...
aq mesti akan buat keje tu...
lambat or cepat je...
sabar je larw...
yang ada kat rumah pon..
paham2 la kalau dah amik barang tu....
then,put back la at the right place...
takkan dah amik toto, pastu aq yang nak kena letak semula lepas korang dah gunakan.
kan senang tak nyusahkan orang...
tak giteww....

ok dah nampak ciri2 ibu yang suka membebel...
sape yang jadi anak aq tu sila persiapkan cutton bite...
tutup telinga...
huhu...

dah..penat nak bebel....
sambung keje plak

jom tengok video dia~~~



banyak video dia.......

lagi....


lagi.....


okayz....
u can find her

owhhh...blog dia...

saya mula suka dia.....

she's so talkative.....seriously cam xley stop cakap...
if lupa idea,ok....stop jap..then,on smula camera n cakap ''ha,dah ingat da...hehe"

besh...



Friday, 26 August 2011

u gave me kd raya,i gave u duit raya....so fair~~

salam kawan2 semua....

nak taw,semalam kan..saya dapat banyak kad raya..
banyak ker?
boleh la dalam 5 6 keping kad raya diberi oleh anak2 murid ku yang terchenta,,
mereka mereka yang chumell tetapi sangat nakal itu..
tapi tu la..
kad raya cantek...
hand writing tak payah cakap..
hadoiii...paham2 la kanak2 riang yang ganaz dan nakal ni..
budak laki takde la kan yang nak bagi kad raya..
harapkan budak2 perempuan je la..

and..........

balasannya...............

i gave them duit raya.....
sape nak duit raya??????
saya,saya,saya..........................ala,chumel nyer...
kalau dak kelas lain tak la plak aq bagi kan,cikgu diorang la yang bagi..
tapi mintak jugak tu...
haishh....
nak duit raya kena datang rumah la dikk...
nanti duit raya singgah la poket korang tuh...
2 darjah satu..
cuba darjah 5...
"ustazah....mana duit raya nyer????? kedekot la ustazah ni..."
amboii...sukati ustazah la nak bagi ke tak..
suka2 je main mintak2..
budak darjah 1 pon tak mintak..
reda je aq bagi ke tak...

lagi satu...boleh ke aq salam ngan budak darjah 5?
hehe....tak baligh lagi kan?boleh jer..hakhakah..
ok sume.....nak duit raya salam dulu......

"ok,ape2 ustazah nak mintak maap eh kalau terpukul tercubit sume tu..
marah2 bagai.."
"alorh ustazah...pas mintak maap marah lagi.."
wah...sedapnya mulut cakap..
"mana tak marah dah kalau degil tak sudah...pening ustazah ngan dak2 degil cam korang nih.aihhh"

sekian.....=)


lelaki...lelaki...u're never care bout women!!


salam.....

ok,dipagi yang suram ni...
tercetusnya idea aq nak share satu mende ni..
aq rasa memang penting giler la..
sebab memang kaum yang satu ni suka sangat buat hal.

kan ada entry dolu2 kala yang aq sendiri pon dah malas nak cari,
tapi aq ada sebut pasal satu hal,
the thing yang aq marah sangat kat makhluk sorang tu,
memang rasa takmo tegur dah la,
takmo jumpa la..ape la..
sebab aq sangat la marah at that time..
marah giler meletup kebaboww sume la..
sakit hati sangat...

aq dah malas nak ingat pasal mende alah tu da.
tapi bila dah terpikir nak pulang ke tanah tumpahnya ilmu2 duniawi kat aq ni,
jadi pop up plak kat kepala ni..
bertambah sakit plak rasa..

kan aq ada cakap yang aq tanak jumpa dia kan,
tapi..dah kalau umah tu dekat,
pastu pulak tempat yang aq pergi tu pentig untuk beli barang keperluan,
why not aq tak masuk nak beli barang plak kan...

ok,aq masuk ngan muka tenang,diam membatu dan membisu..
rasa nak marah jer,
tapi terpikir plak hutang aq kat dia tak langsai lagi..
aduhhh,malunya..
tapi nak buat macamana,keje aq asyik nak shopping jer,
pastu nak bayar hutang dia plak memang lupa la..
dok tangguh jer..
plak tu malas nak jumpa..
ditegurnya aq..haish..
ko ni tak rasa ker aq tengah marah kat ko?
muka selamba tegur aq...
"jadi ustazah eh?"
"yela.."
nak taknak je aq jawab...
xd mood ase nak pandang ko...
huh!

aq selalu nak buat bodo je kalau jumpa ko,
tapi ko slumber "ape" je...
ko macam tataw aq marah...
ko rasa mende tu very small kot..
and aq je yang make that thing worst...
in fact, it's actually the worst ever la..
tolong la paham pompuan ni.
menda kecik pon kadang2 pompuan ambik hati taw,
pompuan ni sensitif...

contoh eh...
kalau bf xmessage gf even 1 hari pon...merajuk da..
kalau lambat reply message pon...merajuk...
kalau janji tapi tak tunaikan...gaduh..
bf cakap a gf cakap b...gaduh..
|
|
|
|
|
|
|
sume mende ni nampak remeh,tapi gf anti sangat...
sumtimes bf yang anti mende ni..
but mostly..gf la..
they're so concern..
do concern bout them too...please..

however,in my situation here,
takde kena mengena ngan bf or gf...
we're just friends..
tapi these are what women are..
sume sama je..
tak kira la kawan or BFF or BF ke..
jaga hati and perasaan orang even ko sendiri tak berperasaan..
sekian...


Wednesday, 24 August 2011

backward la kita jom.....

nak kata sedih...tak pon..
nak kata gembira...haram dol
sakit hati? ada setitik kot..
nak bagi penampor..jauh skali..

dun wurry,i know who i am,
i know who you are..
move backward...
i'll take place..


Sunday, 21 August 2011

aSegmen tempek dan jelajah blog

ok..sebelum aq gitw tujuan aq join mende ni..
kalo d sape2 nak join ley click di sini

so..tujuan aq join sebab..
sekarang banyak sangat masa terluang,
so,tak elok buang masa kalau dah ada mende elok nak penuhkan kan3...

Saturday, 20 August 2011

Saya Mau Join Bloglist Cik Ross

sape nak join lagi...moh la...
klik kat banner or sini

lagu raya,kuih raya, duit raya ada??


salam semua.....
harini aq nak habaq sikit pasal raya ni,
sekian lama dah tak post new entry,
so,harini ambik sikit masa pas bangun ni kan..

dok terjah sini,terjah sana..
aq dok tengok sume nak beraya da ni,
tak sakan plak kan nak raya..
tapi aq tak rasa apa2 pon,
rasa cam cepat nya nak habis puasa..
aq tak sempat nak buat mende yang paling penting pon,
sebelum sahur tido,selepas sahur tido,lepas subuh tak payah habaq la..

9days left untuk aq habiskan masa dengan bulan yang mulia ni..
takut tak sempat plak..huhu
ha..sudah2 la dengan kesedihan lah sangat ni kan..


ha.ada rasa nak raya dah ke sekarang ni?
mestila ada kan,mana taknyer..
ce hangpa tengok ramai blogger2 dok post entry baru..
sume citer pasal buat kuih raya..
ha,ce tengok ni..siap bagi resepi lagi, pe lagi,
kalau nak buat kuih boleh la terjah

jangan kata buat kuih raya,
yang share lagu raya pon ada,
so, pe lagi..boleh la download..

lagi 9 hari pon kan..
mana tak nampak meriah nye..
hadoi la pon..
aq plak 1 jenis kuih pon takde buat,
seminggu lepas raya mak aq dah sibuk pi tempah kuih..
haha..sempoi kan,
tak susah2 aq nak tunggu kuih raya siap,
tak susah2 nak gentel tepung,
haha..

yang paling syok time nak raya ni..
ha,,,
sambil dengar lagu raya,
sambil pasang langsir,
sambil mop lantai,
sambil lap2 balang biskut raya,
sambil kemas rumah kasi cantik and bersih..

tak sabar nak tunggu saat tu..
macam ayat nak kawin plak..sengal!~

dah2..sapa yang dok tolong mak buat kuih raya tu..
ha..p la sambung semula..
takdak pa dah nak cakap da..
da~~~~



Segmen : Jom tambah Follower\

nama : cik ecah
target bilangan follower : 500 cukup la..lebih pon xp,thanx~
kelebihan blog saya : comel,tak banyak gosip(xelok bergosip ni..)tapi banyak info lain yang menarik...banyak jugak luahan perasaan.haha




Wednesday, 17 August 2011

peperangan antara blogger


salam satu blogger...
ha...aq baru pas update blog..
dok tengok kat sahabat blogger nye pesbuk
banyak la encik2 di sana post entry baru,
aq terjah kat rileks sebentar ni..
join la plak aq kan segmen ni..
dok kalau nak berperang ni aq suka la sangat,..
tapi bukan perang mulut..
kita kan di alam maya..haha
tak mampu nak buat nye ha..

k la...
sape nak join silalah yek..
just click kat header 2..

kawin dengan yang tak sekufu,setuju??

gambar hiasan sebab farah sangat cantik!!! suka3

assalamualaikum...
hari yang ceria yang berbahagia ini sepatutnya perlu la dipanjatkan kesyukuran yang Maha Esa..
Subahanallah...cuaca harini sangat baik,cuma panas sikit kan..biasa la cuaca tak semestinya nak baik je,macam kita la manusia..takkan nak in good mood jer kan..sometimes bad mood jugak..

harini aq nak mengomel pasal sekufu dalam perkahwinan...
ok,sebenarnya aq nak citer pasal mende ni sebab ada la terjadi kat orang terdekat ngan aq..

``Sekufu didefinisikan oleh para ulama sebagai `al musawah wal muqarab' atau yang bermaksud persamaan atau hampir.
``Yang dimaksudkan dengan persamaan atau hampir ini lebih ditekankan dalam Islam kepada pihak perempuan.

maksudnya kalau pompuan tu lebih rendah taraf pendidikannya dari lelaki..memang takde masalah,tapi kalau lelaki tu plak lebih rendah taraf pendidikannya..pk2 la sendiri..

kes...........
pompuan (belajar tinggi2---------Master)
laki (keje kerajaan yang orang dok ingat diorang ni gatai2 tu..ha..paham2 sendiri la ek)
so...nampak tak kat situ...
diorang sekufu ker?
ok..takkan??
tapi masalahnya diorang dah bercinta dari lepas sekolah lagi and opkoz masa tu lom dapat tawaran mana2 lagi....tapi lastly that boy keje tu je..n girlz tu punya la belajar sampai degree and pointer bagus giler sampai dapat tawaran amik master free of charges!!(kalau aq sonoknye blaja free weh...)

girlz tu tak kisah pon laki tu keje macam tu n boy tu plak lagi la tak kisah kan....bukan boy tu nak harap sangat kat duit pompuan tuh...hello..boy kan..opkoz ada sifat ego...takkan nak amik duit girlz kot..tak macho la bro..

tambahan pula (ha kau,penanda wacana aq bagi!), diorang dah decide nak tunang da pon....
parents belah pompuan : abah ngan mak tak kisah..
siblings belah pompuan : ko nak ke kawin ngan orang macam tuh? ko lagi tinggi belajar dari dia,dia stakat SPM je,pastu keje gajirendah..kang ko yang tanggung dia(lebih kurang gitu la..)

family belah laki : kalau dah dia pon nak sangat tak pe la...nak wat cane. tapi rasanya tak payah la kalau siblings dia tak nak nanti tak bertegur ngn siblings dia plak..cari je larw yang lain...mungkin bukan jodoh..

so si boy tu pon amik keputusan nak break...
tapi gurlz tu...tak nak plak...
dok merajok memanjang...
kalau boy tu cakap nak break mula la...awak ni..ni yang saya malas cakap ni..huhu.k merajok...

so,macamane nak selesaikan ni..?
apa pendapat korang????

pendapat aq la kan...
kita kan suka sangat kalau tengok pasangan suami isteri....

*wah...hensem la laki dia..bini dia pon cantik n sweet jer.. bak kata orang" sama cantik sama padan"
*uishh..ko tengok tuh,laki dia pakai bmw...(yelarw keje architect kan...) bini di pon la..nak bmw sama jugak..(doctor la katakan) sehati sejiwa la tuh..=)bak kata orang "duduk sama rendah, berdiri sama tinggi"
*uish,laki dia tinggi..padan la ngn bini dia tuh..tinggi jugak macam modal.. bak kata pepatah "bagai pinang dibelah dua"

so...nampak kat situ yang kita ni suka pada keindahan,,
nampak jugak yang kita tak suka tengok yang tak secocok,tak sepadan..

dok ngumpat plak kan kalau pasangan tu tak sepadan...
contoh eh!!

ko tengok tu si salma ngan ali tu tak padan langsung..
salma tu ingat dia cantik ley dapat ali,ngan mata bulat,gemuk plak....
aq lagi cantik la...
nauzubillah...
so..kalau aq,aq pon sedar tak perlu nak cari yang hensem2..cuma suka je tengok yang hensem2 yang comel2 tuh..suka tengok je ok!!!

apa yang penting...sekufu ni adalah untuk mengelakkan daripada berlaku kesulitan di kemudian hari...

contohnya...
"abang,penat saya kerja cari duit,nak harapkan gaji abang yang tak seberapa tu..alamatnya tak makan la anak2 kita ni.."

selalu kan dengar ayat2 macam tu kat dalam drama...
mungkin kalau sebelum kawin i lap u. u lap muka i...
u kentut ke??emm,wangi sikit dari kentut i...huh..selekeh jek..


sebaiknya kedua-duanya setaraf dalam banyak hal supaya rumah tangga yang akan diharungi lebih mudah dilayari.

Kesesuaian atau sefahaman dalam memilih suami mahupun isteri, merupakan asas dalam membina keluarga Muslim.

so kalau boleh jauhkan la daripada tercari yang tak sekufu ni...tapi kalau Allah dah tentukan jodoh mesti ada hikmah dan kebaikan dalam hubungn tu..InsyaAllah..

Qistina 1st GA

salam semua......
nampak tak header kat atas tuh...

bukan....aq bukan nak suh korang teka..
aq taw korang semua ley baca yang baiknya..
kan3......

gamoknye la kan..mesti ramai dah join..
aq ni jer yang terlewat sikit..

so skun aq nak join..
kalau korang pon nak join boleh je..
tekan je la kat header tu..
terus aq sampai kan kat tuan nya(cik qistina)..
jom join...


Monday, 15 August 2011

cuti-tido-tido-cleaning-tido..


ha....assalamualaikum sume.
sape yang baru bangun tidur?(sila cabut kuku anda)hehe..
ha,takde soalan lain plak dah kan nak tanya selain soalan kanak2 tu jugak yang ada dalam kepala otak ni.....
so...sape yang baru bangun tu?
aq tak eh...aq da bangun awal..tapi baru sempat nak post entry baru..
tu jewww...


pada yang baru bangun tu..meh akak nak nasihat sikit(ha,akak ker?macam aq muda kan,opkoz la akak..tak giteww)
tak elok sebenarnya bangun lewat2...lagi2 anak dara...anak dara lagi ke semua?=)
kalau macam aq anak dara la,tapi kalau mak dara pon sama jugak la...
bulan bulan puasa ni seelok-eloknya bangun awal then,boleh la kalau ada masa wat solat dhuha pastu banyak lagi masa,tadarus plak kan..untung2 dapat pahala berlipat kali ganda...(peringatan untuk aq jugak)

lagi satu..mak aq kata makruh kalau mandi tengahari ni..yeke tidak?tak tahu la plak aq kan hukum hakam ni...
ataupun agaknya dia tak kasi mandi time2 tengahari ni sebab tak nak kasi anak2 dia bangun lambat?mungkin jugak la..

pulak tu kalau bangun lambat,sape plak nak tolong kemas rumah kan..kau jugak sendiri.. memang rumah tu untuk kau sorang je yang bersihkan..kan3..=)))
kalau aq,aq tak kisah kalau nak kemas rumah...tapi jangan suruh la..n jangan tengok la aq wat keje..nanti aq jadi malas,..(mungkin aq tak suka diperintah..)

aq harini baru sedar lagi yang aq tak boleh bangun lambat2..
mungkin sebab tiap2 hari aq p keje n aq tak tido lepas subuh...membuatkan aq rasa tak mengantuk dan badan jadi cergas...
kalau tidur lama2 sakit badan....pastu kalau da bangun then kemas rumah then nak baring2(konon2 nak tdo semula la...)mata taknak pejam,asyik nak celik jer..
happy sangat badan aq ni asyik nak sedar je..aq nak pejam tak mau pulak..
mengada2 jugak ek...

haha..k la..selamat mencuba~~

" Saya Mahu Duit Syiling Malaysia Siri Ketiga dari Eyriqazz.Com"

assalamualaikum.....

ha...nampak tak gambar duit syiling kat atas tu...
ok,tu duit syiling Malaysia yang siri ketiga punya..
aq tataw pon ada duit syiling baru tu sebenarnya...(kolot melampau!)
ok aq jakun baru tengok...and aq rasa teringin sangat....
aq nak boleh??
hehe...
abang eyriqazz nak bagi, tapi ada contest GA la..
so aq dengan senang hati nak join contest ni..
jom la sume join contest ni...

aq nak tag ni..
ok kita tengok sape yang kena...hehe


selamat menjoin kan diri...
weeewwww~~~



aq hilang..lesap ke mana??


assalamualaikum.....

ha...korang..
aq nak tanya ni...

soalan 1
penah tak selama korang hidup kat bumi ni korang tetiba lesap ke bilik serta merta lepas je dengar ayah korang bukak pintu rumah..
tak payah bukak pintu lagi la,dengar je grill rumah tu berbunyi...

kiranya ayah korang baru je lepas balik dari masjid, and korang pulak tak solat lagi....
ha.....ape korang buat???

answer
a: seperti di atas..lesap terus ke bilik...
b: buat slumber jek sambil sambung tengok tv...
c: jawab kat abah (ai abah..baru balik dari mana?)haram nye jawapan..chaitt..
d: semua di atas sekali ngan jawapan2 korang sendirik..

ha...pilih la nak yang mana...
pilih2..2 singgit ..2 singgit..2 singgit...
(intonasi mail!)

ha....aq amik jawapan no 1....
sebab aq da wat..hakhak

menggelabah je lepas dengar ayah aq nak bukak pintu grill...
siyes wat aq gelak.
hadoii...sampai kan nak solat maghrib aq boleh terpikir plak tadi sampai nak terketawa la jugak..tak khusyuk plak aq..hadoii..

ada 3 orang kat ruang tamu tu...aq,abang aq n adeq aq..sempoi je lepas bukak puasa rehat jap sambil tengok tv..
sekali dengar grill nak terbukak..
tiga2 lesap ke bilik..
tutup pintu semua..
aq lagi la terus pi bilik air amik air sembahyang...=))

patotnya buat ape pas berbuka??
solattttt.......................
ha..pandai pon..terus je pi solat..
haishh...

so...amalkan eh lepas je berbuka,terus je pi solat..
tak payah dah nak lepak2 tengok tv bagai..
nak rehat kejap takpe la..
yelarw,perot penoh kan habis semua makanan sumbat kan..
haha..

so sape2 yang ada kisah yang sama ngan ley la share~~


Sunday, 14 August 2011

"Malaikat Izrail! Please Bagi Peluang, I Nak Solat Dulu"


assalamualaikum....
selamat petang...
hmmmm.....(nak masuk waktu berbuka da ni...)

tak sabar rasanya...
dari pagi tadi asyik keluar jer...
rasa letih plak..
beli pulak tadi kan air honeydew..
subhanallah,bau dia...
mau tergoda aq,
terlupa plak aq nak beli air katira tadi.
xd rezeki,esok lusa la plak..

ni korang sume pon mesti tak sabar nak berbuka kan?
dah solat belum?
solat asar la...maghrib opkoz la belum,
kalau da takkan aq dok menunggu nak berbuka plak..

kalau belum tu ape tunggu lagi..pergi la cepat..
kalau tanak solat meh baca pe yang aq dapat dari iluvislam.



Selalu kita dengar melalui ustaz, ustazah, ceramah agama, televisyen dan kita baca melalui iluvislam.com sendiri bahawa solat itu tiang agama, juga merupakan amalan pertama yang akan dihisab di Akhirat, solat itu wajib dan banyak lagi tentang amalan yang satu ini..

Tetapi sekerap mana kita laksanakan amalan yang fardhu ini? Ada yang jawab, "Mestila aku solat 5 waktu.. Subuh, Zohor, Asar, Magrib, Isyak."

Ada juga yang jawab, "Eish, soalan ni budak tadika pun reti jawab. 5 kali lah. Tapi aku buat tiga kali je, kadang-kadang dua kali..ikutmood lah."

Mungkin anda juga pernah dengar ada yang menjawab, "Solat? Penting sangat ke..? Entah, aku tak pernah kisah pun nak solat-solat ni. Aku bukan alim pun nak solat-solat ni."

Jadilah 'blogstarz' dan kunjungi http://web.iluvislam.com untuk meralisasikannya dan dapatkan segera pakej hosting bermula serendah RM69 setahun dan promosi diskaun 50% merdeka DOMAIN .MY sekarang juga! Gunakan kod kupon MY50MERDEKA.

Excuse me! Minta perhatian ye saudari, saudara yang dilahirkan ISLAM dan didalam IC tertera perkataan ISLAM..

Solat diamanahkan BUKAN untuk orang alim-alim sahaja. Sesiapa sahaja yang beragamaISLAM, WAJIB menunaikan solat 5 waktu yang diamanahkan Allah S.W.T. Tidak ada wujud istilah terpulang pada diri masing-masing kerana kubur asing-asing. Walaupun kubur memang asing-asing tetapi sekurang-kurangnya kalau kita tidak diseksa kerana tidak menunaikan solat tak ada lah jiran sebelah kubur kita tu terpaksa tutup telinga dengar awak menjerit terlolong kena seksa nanti!

Dulu aku pun pernah terfikir sambil merungut, "Kenapa la kena solat.. kan leceh?"

Lepas tu bila aku sudah berilmu sedikit aku terfikir pula macam ni, "Nampaknya dah nak habis waktu ni, kalau solat pun belum tentu diterima. Takpe lah esok je lah solat."

Kadang-kadang otak aku berfikir juga macam ni dek kerana hasutan syaitan-syaitan durjana, "Aku ni dah pernah buat banyak dosa. Dosa besar, dosa kecil, kalau aku solat pun mesti tak sah. Jadi, tak payah la solat."

Ataupun begini, "Alah, aku ni muda lagi. Kalau tahun depan baru start solat pun takpe."

Astagfirullahalazim! Ya Allah ampunkan lah dosa-dosa aku selama ini kerana sering mempersoalkan tuntutan-Mu suatu ketika dahulu!"

Rakan-rakan sekelian, tujuan aku menaip artikel ini bukanlah untuk memesongkan akidah sesiapa dan mengajar rakan-rakan berfikiran negatif seperti yang diatas. Tidak sama sekali! Aku cuma sekadar ingin mengingatkan antara satu sama lain dan diri sendiri kerana aku hanya manusia yang sering melakukan kesilapan. Aku juga jahil tetapi ilmu yang dipelajari serta nasihat yang berterusan Insya-Allah dapat mengurangkan kejahilanku dan menambahkan ilmuku terhadap Islam yang aku anuti sejak kecil ini.

Allah beri kita telinga bukan untuk dengar lagu-lagu favourite kita semata-mata. Allah kurniakan telinga kepada kita agar kita dapat mendengar AZAN iaitu seruan kepada umat Islam untuk menunaikan solat pada setiap waktu-waktunya. Ada juga alasan belum sampai seru untuk menunaikan solat yang pernah ku dengar daripada mulut-mulut mereka yang gemar memberi alasan. Come on! Kalau AZAN yang sekuat-kuat tu pun dikatakan tidak sampai seru lagi agak-agaknya nak kena kuat macam mana lagi ya?

Yang paling hairan bila Terawih bukan main laju pergi masjid. Siap ada yang kutuk-kutuk manusia-manusia yang tidak pergi Terawih pula.. padahal Terawih itu amalan sunat. Sedangkan amalan wajib yang 5 waktu tu tidak pula mereka laksanakan. Kalau laksanakan pun mungkin lopong-lopong. Lebih banyak lopong daripada yang terisi. Itulah realiti sebilangan umat manusia yang mengaku ISLAM tetapi tidak langsung menjaga amalan yang diwajibkan oleh Islam itu sendiri.

Tidak guna kaya harta kalau tidak reti bersyukur yakni menunaikan solat kepada Allah yang memberi rezeki.

Tidak guna pandai kalau tidak reti berterima kasih yakni menunaikan solat kepada Allah yang memberi kebijaksanaan.

Tidak guna dipuji dan berstatus tinggi jika tidak reti memuji Allah yakni menunaikan solat kepada Allah yang berhak menerima segala puji-pujian.

Tidak guna hidup lama jika tidak reti bertafakur yakni menunaikan solat kepada Allah yang mengurniakan ruh, jasad dan nyawa.

Tidak guna kita mengejar nikmat dunia semata-mata dan lupa bahawa dunia ini hanyalah persinggahan yang tidak pasti. Gunakanlah kaki dan tangan yang Allah kurniakan untuk bersujud dan berdoa kepada-Nya.

Aku pasti semua yang membaca artikel ini masih bernafas dan hidup, samada sihat atau tidak itu tidak penting. Yang penting, rakan-rakan masih ada peluang untuk memohon keampunan-Nya dan bertaubat. Jangan nanti, bila ruh dah sampai ke tekak (dicabut) ketika itu barulah memikirkan dan berteriak....

"Malaikat Izrail! Please bagi peluang, I nak solat dulu!"

- Nasihat dan peringatan untuk semua umat Islam termasuk diri sendiri. Wallahualam.

sumber.....

iluvislam

Saturday, 13 August 2011

header kanak2 riang...aq punya suka la...

ok,huduh giler header ni..
sape buat ntah...

suka ati je buat buruk camni..huhu
sape yang tulun wat tu sila improve kan talent eh..
hadoii...

Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography

Friday, 12 August 2011

baju raya korang warna ape ek?


assalamualaikum....
selamat hari ramadhan yang ke 13...
so..da berpuasa sampai hari ke -13 ni
,
camaner perasaan?
camaner tarawikh korang plak?
camaner perot korang?
haha..tu yang paling penting sekali tu??
camaner plak dengan kelakuan korang?
AMALAN??

masih macam dulu ke?

ataupun dah ada peningkatan?
peningkatan apa?

amboi!
mestilah amalan ibadah harian..
tapi kalau aq tanya...
korang masih selalu keluar tengok movie ke?
ataupun masih pegi menyalak kat karaoke jamban@ karaoke box tu?
ataupun melepak kat depan rumah ngan awek?
ataupun jalan ngn awek p cari baju raya?
hado?

tak dah????
yeke??
pasti ke ngan jawapan tu?
sape yang rasa dia tak wat da ley la cabut kuku kaki...hehe

ok,aq pon ad wat satu daripada di atas....huhu
sekali je ok,takmo buat dah pasni,
pas bulan ramadhan plak..

ok,sebenarnya aq nak tanya camaner ngn baju raya korang?
da siap?
takde orang nak terima tempahan da?
takpe,baju siap kan ada..

sebenarnya...
ok..kejadian yang sama jadi kat aq,
so the solution that i took...
beli terus baju siap..
nanti habis kang yang cantik2..

raya taon ni aq nak pilih warna turquoise..
tapi disebabkan lambat hantar..
aq terpaksa beli yang siap..
n i chose orange colour~~

awal kan aq post entry sal baju raya ni?
takpela...nanti dah lambat2 habis sume nak post sal baju raya,
so,aq amik dulu..huhu
camaner?da jumpa pilihan hati,jantung pisang kesay

angan yang paling disukai dan paling diminati...?

sape punya baju raya dia sama ngan saya??
jom pakai sama2,tangkap gambar bersama,
biar jadi boria yang vogue..huhu





matlutfi kata nak datang umah aq raya nanti..kau hado???

salam 1 malaysia..hehe~~~~~


faymes sangat ke matlutfi sampai ramai jejaka2+wanita2 sangat suka kat dia...

haha...

motif sangat kan..

aq pon suka kat dia ape..

dia comel kowt..kan3..

tapi nak ke dia datang raya umah aq?

ok,sape agak2 nak datang raya umah aq nanti??

jom3..

(ok,puasa pon baru 12 hari da over!!)

ok ape over awal2,nanti takley da..

orang lain plak nak promote rumah kan,

baik aq promote awal2




"Kad Raya + Duit Raya Fairus Ibrahim"

assalamualaikum....

Jom join GA dari bloq Cik F.I... Dia nak bagi Kad Raya... Duit Raya plak Cikgu Fiqrie yg nak bagi...







saya mau tag kawan2

eymma zaqeeya
lyssa faizureen
nadzwareina

nak tengok hadiah pe ley la click kat banner tu ek..hehe
jom berdoa mana taw kan rezeki..hehe.



interpret it!!~


Confidence Quotes from DollieLove.com





Confidence Quotes from DollieLove.com



Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography



Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography


Thursday, 11 August 2011

buah...buah...hati...hati..jantung...jantung..pisang saya~!





Friendship Glitter Graphics from Dollielove.com
winduuuuu sumeeee....
luv u allzz...


penah kau flashback tak ko siapa dulu?
ko ase ko still macam dulu?atau ko da banyak berubah..
ko renungkan lah?
jangan kau lupa diri plak..

Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography

kalau ko lupa diri,aq pon sedeyh..

Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography

da,takmo sedeyh da...
masuk topic bahagia plak ek..
haha


hey you my darl...
u really mean to me..
u..........
|
|
|
|
|
|
|
|

Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography

and you are...........................................

Tumblr Photography, Photography Graphics, Photography


sayang sayang kamooo....!!~~
wit wit....

cara nak buat biskut batik/kek batik.. pandai makan je eh?? jom buat


aq memang suka makan,
tapi malas buat,
so beli je larw..
nanti2 baru nak wat la..
tapi jom la kawan2 sume try wat..
aq baca cara nak wat senang jer..
tapi bila sifat malas menguasai diri..
lebih kurang 80% jugak la sifat malas aq ni.
tu yang sampai sekarang tak buat2..

so,insyaAllah akan buat sebab keinginan nak buat tu memang ada sangat da..

let's try ok!!~~

Bahan-bahan ( satu adunan )

  • 2 roll biskut marrie (satu paket) 240 gram planta 3/4 tin susu pekat manis 2 1/2 senduk kecil serbuk chocolate (seelok2nya van houten) 1 sudu milo

Cara-cara

  1. 1. Patah biskut marrie jadi setengah letak ke tepi dlu 2. bukak api perlahan dan cairkan planta 3. masukkan susu pekat kacau sampai sebati. 4. Masukkan serbuk chocolate dan milo kacau sampai likat. 5. Tutup api dan masukkan biskut marrie dan gaul secukupnya. 6. Masukkan dalam loyang atau bekas kaca. 7. Kalau nak rasa mcm KEK msukkan peti ais atas(sejuk beku) but kalau nk rasa mcm BISKUT/ranggup msukkan kt peti ais bawah.


ni aq jumpa kat lam my resipi.. hehe
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...