Friday, 15 July 2011

Nikah Gantung.


apa itu nikah gantung??

Iaitu si teruna dan dara tersebut bernikah untuk menghalalkan hubungan antara lelaki dan wanita. Majlis perkahwinan tersebut ditangguh selepas satu ketika dimana pasangan tersebut telah mempunyai sumber kewangan yang kukuh. Kebiasaannya mereka akan tinggal berasingan untuk memfokuskan diri terhadap pelajaran dan sebagainya. Tetapi mereka ini dihalalkan untuk berjumpa dan berpegangan tangan, berdating dan sebagainya ini kerana hubungan antara mereka telahpun halal jika mengikut syarak.

Oleh itu andainya mereka bercinta sakan umpama sepasang kekasih yang selalu kita lihat berpeleseran di shopping-shopping complex sekalipun mereka tidak akan mendapat dosa kerana mereka tidak melakukan maksiat. Malah, seandainya mereka mengambil keputusan untuk tinggal bersama dan melakukan hubungan suami isteri juga tidak salah malah di galakkan didalam Islam.


teringin tak nak nikah gantung??..yelarw.. ok pe boleh elakkan maksiat. tak de la rasa takut2 je bila keluar berdua-duaan..kalau kena tangkap ngan pencegah maksiat pon...hahaha...kita ada surat nikah..kan3.


hehehe..so apa tunggu lagi..cubala..

boleh plak kan nak main cuba2..suka ati jer.

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...