Saturday, 16 July 2011

BULAN SYAABAN

Allah melihat kepada hamba-hamba-Nya pada malam Nisfu Syaaban, maka Dia ampuni semua hamba-hamba-Nya kecuali musyrik (orang yang syirik) dan yang bermusuh (orang benci membenci).” [Riwayat Ibn Hibban, al-Bazzar dan lain-lain].

maka, perbanyakkanlah amal ibadat kita pada bulan yang mulia. bukan lah terdapat spesifik bulan yang mulia,tetapi bulan syaaban ini adalah satu bulan di mana Allah mengampunkan dosa umat umatnya..

Dari Abu Hurairah r.a : Nabi saw bersabda : “Telah datang kepadaku Jibrail pada malam nisfu Syaaban dan dia berkata : “Ya Muhammad, pada malam ini pintu-pintu langit dan pintu-pintulah rahmat dibuka. Maka berdirilah dan kerjakan solat lalu angkatlah kedua tanganmu ke langit”. Kata saya : Hai Jibrail, apakah erti malam ini?” Dia menjawab : “Pada malam ini telah dibuka 300 pintu rahmat, maka Allah swtmengampuni orang-orang yang tidak mensyerikatkan Allah dengan sesuatupun, kecuali para ahli sihir, dukun, orang yang suka bermusuhan, peminum khamar, orang yang berbuat zina, pemakan riba, orang yang derhaka kepada kedua orang tua, orang yang suka mengadu domba dan orang yang memutuskan tali persaudaraan, maka sesungguhnya mereka itu tidak akan diampuni sehingga mereka bertaubat dan tidak mengulangi.” (Zubdathul Wa’izhin)

Diriwayatkan, bahawa Nabi saw bersabda : “Barangsiapa berpuasa tiga dari permulaan Syaaban dan tiga hari di pertengahan Syaaban dan tiga hari di akhir Syaaban, maka Allah swt mencatat untuknya, pahala seperti pahala 70 Nabi, dan seperti orang-orang yang beribadah kepada Allah swt selama 70 tahun dan apabila dia mati di tahun itu maka dia seperti orang yang mati syahid.

Nabi saw bersabda : “Barangsiapa yang mengagungkan bulan Syaaban, bertaqwa kepada Allah dan berbuat ketaatan kepada-Nya serta menahan diri dari segala perbuatan maksiat, maka Allah swt mengampuni semua dosanya danmenyelamatkannya di dalam satu tahun itu dari segala macam bencana dan dari macam-macam penyakit.”


kita selalu fikir.."oh,ni bulan last sebelum puasa,jom la pergi lepak lepak or buat something yang tak mendatangkan faedah malah membazirkan masa kita" . yang seharusnya dkita lakukan adalah penuhi waktu lapang yang ada dengan zikir zikir harian yang meniti di bibir bibir,selain berpuasa dan melaksanakan ibadat sunat yang lain.

dalam fikiran kita mengatakan bahawa "ala..bulan depan kan dah ramadhan,time tu la kita nak puasa dan minta ampun semula..lagi afdhol"

ya,memang betul..tapi Allah telah menetapkan bulan syaaban ni sebagai bulan peringatan kepada kita sebelum kita memasuki bulan ramadhan..

apa la salahnya kita luangkan masa untuk beribadat..sekurang kurangnya berpuasa ke.. kalau tak mampu sangat,zikir pon boleh..lagi mudah. tengah tunggu azan ke, dalam kereta ke tengah drive,and jalan pulak jam,dari dengar radio atau lagu yang membingitkan telinga tu, berzikir la...mudah mudahan hati tenang je...

semoga mengambil pengajaran~selamat beramal

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...