Tuesday, 3 May 2011

pengalaman asli ku^_^

ok,sekarang la masanya aq nak menceritakan bagaimana keadaan dan keseronokan ku ketika ku menjelajah ke kota kelantan...(gua musang je,kat pos lebir rumah kaum asli...woii, ok what..nak kutuk2 pulak.)

sebenarnya kalau budak baru macam aq ni,bukanlah seronok sangat2 macam orang lain kata nak pergi lagi!!! ok,aq memang nak pergi lagi tapi rasanya bukan kat pos lebir tu dah kot,,nk pergi kat perkampungan lain la..bukan apa,aq pergi disebabkan ajakan kawan baikku. sekali,tak sampai last day pon dia dekat situ,sebab atuk dia pulak sakit. kira macam aq agak terkial2 la cari kawan baru..nasib baik la ada akak sorang tu yang aq baik ngan dia sebab kitorang 1 club untuk club yang lain.so,kira macam yang aq betul2 kenal(tak la betul sangat,boleh la)cuma akak tu sorang jer..memang i don't know anyone yang kat situ.macam tak pernah nampak kewujudan diorang kat uia tu pon ada jugak.(memang aq ngan geng aq je kan dok uia tu)

so,memang serius la aq terkapai2 sangat..sebab yang lain sumer da ader geng diorang sendiri.so,segan la pulak tetiba nak masuk geng diorang.walaubagaimanapun, diorang sumer memang sempoi.tatkala aq keseorangan,ader je yang menemani. berborak bagai nak rak runtuh sumer kotak2 kat belakang tuh(ok,yang tu aq tpu je)..
tapi diorang sangat best,boleh masuk senang je even lain2 kos and most of them bebudak engin and kaed.entah bape kerat je dak kos aq.takde segan2 melampau da kat situ,segan sikit tahap habuk yang berterbangan yang tak nampak tu je yang ada. tapi yang aq sangat sayang nya aq tak bawak la pulak kamera.cis!!! aq ingat abang aq pakai kamera time tu,memang malas la aq nak bawak,kang kena mangamuk pulak. da la henfon aq jenis nokia paling mahal sekali.orang lain sampai tak mampu nak pakai.huhu

da cukup sampai situ...sebenarnya diebabkan 6 hari kitorang berkampung kat sana (aish!! macam jom heboh pulak kata nak berkampung kat kuantan baru2 ni), so,banyak sangat la mende yang aq nak tulis guna komputer zaman alaf 21 ni(novel pulak da......) aq nak ceritakan pengalaman yang paling ringkas dah ni.aq cuba eh....

1st day

kitorang sampai selepas perjalanan selama....entah la bape jam aq malas kira,korang kira sendiri dari pukul 11 malam-8pagi...lama tak????siyes aq rasa taknak balik naik bas da... pening giler wooo..jalan kelantan sangat dahsyat.tak dapat aq bayangkan bebudak kelantan balik tiap2 bulan naik bas?????peh!!!! aq tak sanggup. aq dari kuantan ke KL pon tak larat naik bas da..3 jam je pon. dah rasa menggigil lepas turun dari bas tuh..huh.
ok,pas kitorang sampai kat lua kampung tu..kira jalan yang tak berapa besar la kat lua tu,jalan kampung then bas tinggalkan kitorang kat tepi jalan yang ader kedai makan tak bukak tuh. sebab nak masuk dalam tuh sangat dalam,jadinya bas tak boleh masuk,if nak masuk jugak,degil tak reti bahaso cam kitorang ni.naik lori la kau..haha.. seronok tuh angin dah tak ader sepoi da..memang dah kurang bahasa dah namanya...angin sangat kuat menerjah masuk ke ruang2 kosok dalam lori/truck tu.....beberapa minit kemudian, dalam lebih kurang 10mint jugak la kalau bawak laju and 15 minit kalau bawak kurang laju sikit (bukan slow eh...) boleh la sampai ke tempat yang dituju...

untuk bagi ringkas lagi,kitorang yang perempuan ditempatkan di rumah guru(sebuah rumah yang perlu dicuci segalanya agar dapat tinggal dengan selesa nya selama 6 hari) dan kaum adam pulak dok kat surau jah!! ok what..tak payah kemas tempat tidur dahsyat2 macam kitorang.dan aq merasakan seperti 1 hari itu umpama sudah seminggu kami berada kat kampung tu....so,boleh imagine la kan apa yang menyebabkan aq mengatakan sebegitu....ringkas dan padat kan.oh ye,aq lupa hari 1st ni la kitorang main kejar2 ngan apak2 ngan nak2,punya lah sebab nak ajak diorang gi dewan 4 the opening caremony la kiranya...diorang pemalu rupanya.baru taw~~

2nd-5th day day
permulaan pencarian keluarga angkat tersayang dan yang kuchentai.....ok,nampak sangat aq tak jujur kat situ.bukan ape,tak ke berat je aq nak g umah parents angkat tu kalau kitorang datang je nak tutup pintu bagai,pastuh keluar la....diorang sebenarnya dah taw kitorang datang rumah nak mengajar diorang bab agama ni.penat dok tunggu kat depan rumah,taknak bukak pintu punya pasal.tatkala kalau kitorang bawak bang donation nak je bukak..huishh..sabo je ler~kitorang 4beradik sebenarnya memang xcomplete the task as what had been said by the mission.memang mission incomplete la nak katakan.ape taknya kalau sebuah rumah tu,kitorang masuk,rupanya adeq beradik pak ustaz la..so,kalau nak ajr bab agama memang sangat impossible la.punya la nak jaga hati dorang kan sebab diorang sangat sensitive katanya.so,xpat la nak ajar,kang diorang kata kitorang lagi nak mengajar diorang yang dah pandai.yela..kata adeq beradik ustaz. mungkin diorang masih perlukan lebih pemahaman,tapi nak jaga perasaan diorang kang terasa plak.....so,terpaksa lupakan tujuan kami tu..lagipon kitorang yang junior ni ekot kata senior beradik kitorang tuh...

yang 1 lagi rumah tu plak kadang2 ader apak nya..kadang2 takde..bila ader tu seronok la nak berborak.biler takde tuh,kitorang taaruf sesama adeq beradeq je la....ok what.. daripada tak kenal adeq beradeq langsung..so kira dapat la mengenali sedkit walaupun tak banyak. dah la kat uia macam tak pernah tengok langsung muka masing2.
nak kata terserempak pon tak.mungkin tanak tengok la kot sebab tak kenal...haha.
sebenarnya yang paling aq sedey and tersentuh sangat tatkala kitorang ber5 rasanya ajar seorang nak tu alfatihah..sangat tersentuh biler dia boleh ikit dengan lancar within after solat maghrib n masuk isya'...sekejap kan.kuat ingatan rupanya diorang....seronok rasanya..
selain tu yang seronoknyer.....
*kitorang adeq beradik jalan ber4 sampai muka aq jadi humaira..hehe hitam sebenarnya..yang lain pon sama.
*2 hari terakhir,abang sulong yang baik hati dengan makcik kedai menggunakan suara lunaknya dan gesture yang menggoda(haha,mati aq kena balun ngn beliau.huhu,guraw2). takde r..yang pasti makcik kedai mengizinkan kami pinjam kete kembara beliau..so,tidak perlu berpanas ke rumah parents angkat kerana kami tahu yang beliau bukanla ada kat rumah pon.haha...siap kawan2 yang lain bergayut kat kereta lagi. hadoii,tak boleh bla...seronok3!!
*main cat2
*tolong welfare kemas baju doonation..
*tolong welfare jaga tempat untuk cik kesihatan orang kampung yang tak berapa nak bagi support tuh..takpe2,kali ni je takde sokongan..
*tolong catering cuci pinggan....
*tolong makan..(aishh,tu paling terbaek kerja yang aq pernah buat selama kat situ.asyik makan je,giler 3 kali sehari aq makan,belum campur yang cemil cemilan kat bilik.)
*tolong angkat kotak islamic relief,tapi tak larat angkat satu kotak pon aq terus stop...tak mau angkat da..berat!!

last day...
penat da aq nak bercerita..sebenarnya sangat banyak lagi..tapi aq malas nak taip panjang2.nak concludekan...last day aq pon menangis..sebab yang lain sumer sedey..kira aq pon tumpang sedey la sebab nak balik da....takde la pulak perasaan nak tinggal lebih lama kat situ. kira masa yang diberikan tu kira ok dah la...yang paling aq rasa nak nangis sebab budak pompuan yang paling nakal nangis dulu..peh!!! da la asyik melawan cakap je..aq pon slalu gak naik berang ngan dia..skali dia nanges,,,peh,lembut jugak hati budak tu..huhu.
siyes penat nak taip..aq senaraikan je larw pe yang aq buat last day..

*buat bulatan ngan sume orang..baca doa rabithah rasanya~~hhee...lupa lak..
*pastu salam ramai2
*tu yang stat nanges
*kemas bilik,rumah
*cabut!!!!!...........hehe

ok..tuh jer..yang pastinya aq balik naik bas tuh sepanjang perjalanan ke uia aq tidur je.just turun g masjid and makan je..yang lain aq tak pedulik. yang paling besh 2 kerusi untuk aq seorang sahaja..haha.tu yang lena sangat tuh..
haha..overall..besh..

jom pi kampung lain pulak....
oh ye..sebanarnya tujuan kami datang memang untuk berdakwah dan mengajar kan mereka kembali tentang agama islam yang indah ni..diorang ni bukan ape,takdeorang yang nak sentiasa mengingatkan mereka pasal bab2 islam ni.tu yang diorang tak laksanakan apa2 pekerjaan mengikut islam sangat....

pok leh besh!~!!!~~~~~

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...