Sunday, 12 September 2010

raya menjelma sudah~~~

alhamdulillah...sekarang aq cukup masa dan berkesempatan untuk update blog aq yang da berabuk macam my lappy ni jugak...taon ni syukur alhamdulillah aq sempat dan dapat menunaikan hajat aq ingin melaksanakan sembahyang raya.rupe-rupenyer rayer ni pelik sikit ek, aq pulak baru first time sembahyang rayer,tak taw plak ader angkat takbir banyak kali. terkapai2 aq, tengah semayang tengok orang angkat takbir..memang la dye bagitaw, tapi aq tak nampak secara praktikal nyer..adoii,saja je kena gelak ngan mak aq....xp2,ni 1st experience...hahahahahaha..
tu la..lain kali jangan dok umah jer,konon2 nak isi kuih la,kemas umah la pagi2 rayer..alasan semata-mata jer 2...la gi 1,baru aq taw kenapa budak2 laki contohnyer acam adeq aq tu malas nak pegi dengar khutbah masa ari jumaat..sebab aq pon masa dengar khutbah rayer tu da nak tersengguk2....bukan da nak tersengguk sebenarnyer..tapi da pon tersengguk..buat malu je..huh!

cerita kedua aq ni berkenaan dengan bertandang ke rumah orang untuk beraya(ape ayat aq ni?, xbetol jer..emmmm.bedal jer larw..)
mesti sumer orang p umah sedara mara kan pagi rayer tu...tapi aq?????????????
tak sempat pown...kalau aq ader kete sendiri n ader lesen,da lama aq marayau rayer umah member aq..huhu. lagi 1,kat kuantan ni,maner ader sedara sangat..kalau ader pon umah mak long je lar..kat sri damai tu..itu je la..yang len sume kat johor,bp,daerah lain kat pahunk ni. huhu
so,ingat pagi rayer tu nak pegi umah mak long,
1)

ader pulak jiran bertandang ke rumah...pas satu...satu datang..xpla...bagus la dari xd orang datang terus....da lepas orang datang tu,memang berhajat da nak pegi umah mak long...
2)

last2, sedara umi yang dekat hospital tu meninggal pulak.... sebagai sadara yang paling dekat kat situ, umi n abah pon pegi la tulun uruskan... sampai bawak balik keratong.. tapi aq xekowt,sebab tunggu mak cik aq yang dari johor nak datang umah,..so,nak kena amik dia kat bus stand..tunggu punyer tunggu,kol 6.15pm baru mak ck aq sampai umah....
sempat la jugak pas zohor tu aq tidor sampai mak cik aq sampai...

so maknyer di sini hari first rayer aq full kan dengan waktu tido aq..haha..sedey kan...
aq punyer la nak jalan berayer macam orang lain..
kalau kat johor seronok cket rayer,ramai sedara...walaupun "xberapa baik sangat2" haha.

malam hari raya pertama tu pulak,memang tak kuar la....da..ayah aq kat keratong lagi..balik pon nak dekat kol 1 pagi...hari rayer pertama aq,langsung TAK SERONOK....huhuhuhuhuhu

rayer kedua?

ader la anak mak long datang.....
then,malam baru p berayerumah kawan abah...nak p umah sedara xd kat kuantan..
nak kuar dari kuantan pulak jauh nak p umah dioran tuh...xp la..nak wat caner..da macam ni pon tak nak bukak buku lagi ni..nak exam bukak cuti ni....hadoiiii!!!!pe nak jadi ntah...

rayer ke tiga a.k.a harini?
budak2 datang rayer kat umah......pagi2..umi n abah n mak limah pegi kebun tengok buah????? hari rayer...???
sambil la...pas2 p rumah kawan abah beraya.....
aq????masih di rumah..........................tak buat ape2...
kemas rumah sentiasa....


conclusion.........reyer taonni memang tak best langsung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tapi aq reda je la.......
hopefully next week rayer ngan geng2 lama aq best la............da la hari rayer..aq lak rasa tak sono...xsyok la..mende yang ade setahun seklai jer...

meh nak upload picture yang aq n adeq aq amik jer..yang satu famuly kat lam camera..cabel ntah kat mana letak,so tak pat nak amik pic tu...nanti2 la cr...ni pon yang lam fon adeq aq jer@ fon yang akan jadi milik aq nanti...hehe.......kalau bab2 merepek,mengarut, menggedik (3M)
bagi title tu kat aq n adiq aq je la...
katowg je yang paling baik atau labih senang di panggil sengal~~
ktowang berdua je larw.....


tudung aq agak pendek coz p beli size s...adoii..
tapi mak aq kata pakai je larw, nak wat caner..
aq pon bedal je larw..

No comments:

Post a Comment

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...