Thursday, 30 September 2010

Be UrseLf

perlu ker kalau aku jumpa setiap orang yang mempunyai sifat fizikal atau karekter yang berlainan, aku aku ubah sifat dan karekter aku mengikut sepertimana orang yang aku jumpa tu?

kadang-kadang aku nak jugak jadi seperti orang lain.sebab bila aku jumpa dengan kawan aku yang pakai tudung labuh,aku rasa nak iku je diorang pakai macam tu.tapi bila aku sentiasa berada dalam kalangan orang yang sempoi macam aku,sume angan angan ku itu musnah.tidak ader sekelumit perasaan pun rasanyer ingin berubah seperti mereka.

tapi aku perlu berubah,memang bak kata kawan aku asal pakai tudung and tutup aurat sumua dengan sempurna cukup la tu.tapi pada pandangan aku la,biler pakai tudung yang kecil,especially tudung bawal,ader la pulak macam macam fesyen nyang tangan ni gatal nak buat.nak ikut macam orang lain.tapi kalau tudung yang lerang besar macam mak aku punya tu,tak ada la nak berfesyen bagai.

pulak tu sekarang dah banyak style tudung and shawl.aku kadang kadang jadi giler tengok shawl yang berwarna warni,ber polka dot...aduhh..sangat comel rasa nyer bila dikena kan.
tapi kata abang dan adik aku,perempuan bukan cantik pun pakai shawl.melekat kat pipi.ntah pape la lagi diorang komen.member member aku yang lelaki pun ramai jugak kata tak suka tengok perempuan pakai shawl.kata nyer memang tak cantik pon.


pulak tu ader pulak tu junior sekolah aku yang kata tak suka tengok gambar kat ym aku berselendang.da la aku suka selendang berpolka dot tu..huhu.


cuba tengok ok je kan?



Sunday, 26 September 2010

dapatkan ketenangan~~

hari ni entah kenapa aku asyik mengantuk je.padahal seingat aq la,hari jumaat aq bangun pukul 12.30 tengah hari da..lama tu aku tidur.nak qada' punya pasal.lepas habis exam memang enjoy terus la..bukan apa,masa cuti dua minggu tu walaupun aku banyak buat kerja rumah dan tolong mak aku masak untuk raya,ada la jugak aku konon-konon bukak buku sikit. depan tv pon aku bukak jugak.yela..kadang-kadang bila ayah aku and mak aku nampak aku duduk rileks depan tv diorang tak puas hati.haha.so,aq pon buat-buat lah pegang buku.hehe..tapi ayah kadang kadang walaupun dia nampak aq macam bizi pon,semacam je suruh aq buat kerja.nasib baiklah ayah aku tu ada anak yang rajin macam aku ni..hehe


kiranya kat sini waktu pagi aku hari jumaat tu da penuh disebabkan perasaan mengantuk aku dan juga disebabkan bantal peluk aku yang empuk lagi lembut itu menyukarkan aku untuk bangun.aku ader perasaan nak bangun tu pun disebabkan jam sudah menunjukkan pukul 12.30 di mana pada pukul 1 sembahyang jumaat bermula.so,maknanya macam tak sopan sangat la nak bangun lambat.da la hari jumaat kan.rasa memang tak elok sangat la.lain la kalau hari sabtu atau ahad. kira macam ok la jugak.


pagi sabtu aku pulak dipenuhi dengan amalan amalan yang befaedah sangat.sebab ada nya study circle. 4 jam pulak tu,bermula dari pukul 8 sehingga 12. tapi punya teruk la kitorang sebab pukul 8 lebih baru gerak nak pergi kelas.haha.ingat macam nak pergi awal la jugak sebab asma da kejut awal suh pegi study circle,tapi member yang lain tak siap lagi.so,aq pon tunggu la..
baru boleh pergi sama sama.tapi ape yang aku bleh conclude kan,memang paling ok sekali la hari tu punyer study circle sebab biasanya aku akan mengantuk dan boring dalam kelas. tapi 2nd kelas masa hari tu aku banyak cakap,lagipon aku tak nak rasa boring and nak ambil peluang bercakap dengan akak fasi tu.bukan ape,biasanya kelas dia kitorang la yang lambat and senyap dalam kelas tu.so, dengan bangganyer kitorang datang awal..


da r...merepek je..
aku nak pergi teman bantal peluk aku n katil aku menjengah alam fantasi...
da...

Friday, 24 September 2010

homesick again????

me??still being homesick?
how come baby...u don't have to worry bout your family..
they'll be okey.still have the feeling of sadness straight away after they sent u home..
i miss my mom so much although we have different opinion on something...
i'm trying not to have any quarrel between us..

guna ayat bi doesn't make sense la...xbesh langsung!

sambung smula..

emmm,walaupun aq lebih satu kepala ngan bapak aq,tapi aq lebih rindukan and syangkan mak aq la...hari2 aq teringatkan mak aq.boleh nak katakan aq tiap2 hari jugak la kol..sometimes kalau kol mak aq n cakap ngan beliau,aq rasa nak nangis,tu baru dengar suara.lagi2 bila mak aq bagi kata2 semangat kalau aq ader masalah dalam exam@kawan@lecture@ ape2 yang remeh temeh. rasa nak share je slalau..tu yang aq sebenarnyer tak boleh nak jauh2 sangat belajar ni.
aq tak de niat langsung nak study kat overseas tu..kalau stakat nak pergi malancong@melencong tu boleh la...tu yang aq heran sangat kat bebudak yang ske sangat pergi study kat lua.padahal belambak je yang tempatan punyer ni ha.nak yang mana,pilih je....

sebenarnyer aq nak citer...
hari tu masa nak raya kan,mak aq a.k.a UMI,sumer makanan mak aq yang masak..
ntah la,aq tak de sense langsung rasa nak masak..kalau makan tu cam bese la,saper la yang tak suke memang rugi r..dulu masa skolah ader juga rasa nak blaja masak,tapi sekarang ni biler da duduk kat uia ni,mana ley masak..so biler da lama tak de orang encourage suh masak.aq lagi sonok tak payah masak.dok cni kan beli je makan yang da tersedia..huhu

HIDUP SENANG
HATI TENANG
PEROT KENYANG

cian mak aq,sume keje memasak dyer yang kena wat..aq stakat kupas bawang je la yang mampunyer...daripada membeli sampai masak hidang sumer mak aq wat.cian jugak tengok, tapi masalnyer aq tak suker masak,pe ley wat.huhu

aq lebih rela kemas umah,mop,sapu lap cermin sume dari masak walaupun orang kata senang..
nanti2 la..belajar ngn future husband..hua3
tapi nak blajar ngn umi jugak.kalau tak,takde la warisan.kan3..

Sunday, 12 September 2010

ditujukan....

sedang eymma membuka blog aq.....
pati beliau tersenyum atau mungkin terus akan ketawa...
coz this is her feveret songs ~~~~
ketawa la eyma puas2....
hahahahahahahahahaha..............
sangat comel lagu ni....
aq influenced oleh ko la ni!!!~

raya menjelma sudah~~~

alhamdulillah...sekarang aq cukup masa dan berkesempatan untuk update blog aq yang da berabuk macam my lappy ni jugak...taon ni syukur alhamdulillah aq sempat dan dapat menunaikan hajat aq ingin melaksanakan sembahyang raya.rupe-rupenyer rayer ni pelik sikit ek, aq pulak baru first time sembahyang rayer,tak taw plak ader angkat takbir banyak kali. terkapai2 aq, tengah semayang tengok orang angkat takbir..memang la dye bagitaw, tapi aq tak nampak secara praktikal nyer..adoii,saja je kena gelak ngan mak aq....xp2,ni 1st experience...hahahahahaha..
tu la..lain kali jangan dok umah jer,konon2 nak isi kuih la,kemas umah la pagi2 rayer..alasan semata-mata jer 2...la gi 1,baru aq taw kenapa budak2 laki contohnyer acam adeq aq tu malas nak pegi dengar khutbah masa ari jumaat..sebab aq pon masa dengar khutbah rayer tu da nak tersengguk2....bukan da nak tersengguk sebenarnyer..tapi da pon tersengguk..buat malu je..huh!

cerita kedua aq ni berkenaan dengan bertandang ke rumah orang untuk beraya(ape ayat aq ni?, xbetol jer..emmmm.bedal jer larw..)
mesti sumer orang p umah sedara mara kan pagi rayer tu...tapi aq?????????????
tak sempat pown...kalau aq ader kete sendiri n ader lesen,da lama aq marayau rayer umah member aq..huhu. lagi 1,kat kuantan ni,maner ader sedara sangat..kalau ader pon umah mak long je lar..kat sri damai tu..itu je la..yang len sume kat johor,bp,daerah lain kat pahunk ni. huhu
so,ingat pagi rayer tu nak pegi umah mak long,
1)

ader pulak jiran bertandang ke rumah...pas satu...satu datang..xpla...bagus la dari xd orang datang terus....da lepas orang datang tu,memang berhajat da nak pegi umah mak long...
2)

last2, sedara umi yang dekat hospital tu meninggal pulak.... sebagai sadara yang paling dekat kat situ, umi n abah pon pegi la tulun uruskan... sampai bawak balik keratong.. tapi aq xekowt,sebab tunggu mak cik aq yang dari johor nak datang umah,..so,nak kena amik dia kat bus stand..tunggu punyer tunggu,kol 6.15pm baru mak ck aq sampai umah....
sempat la jugak pas zohor tu aq tidor sampai mak cik aq sampai...

so maknyer di sini hari first rayer aq full kan dengan waktu tido aq..haha..sedey kan...
aq punyer la nak jalan berayer macam orang lain..
kalau kat johor seronok cket rayer,ramai sedara...walaupun "xberapa baik sangat2" haha.

malam hari raya pertama tu pulak,memang tak kuar la....da..ayah aq kat keratong lagi..balik pon nak dekat kol 1 pagi...hari rayer pertama aq,langsung TAK SERONOK....huhuhuhuhuhu

rayer kedua?

ader la anak mak long datang.....
then,malam baru p berayerumah kawan abah...nak p umah sedara xd kat kuantan..
nak kuar dari kuantan pulak jauh nak p umah dioran tuh...xp la..nak wat caner..da macam ni pon tak nak bukak buku lagi ni..nak exam bukak cuti ni....hadoiiii!!!!pe nak jadi ntah...

rayer ke tiga a.k.a harini?
budak2 datang rayer kat umah......pagi2..umi n abah n mak limah pegi kebun tengok buah????? hari rayer...???
sambil la...pas2 p rumah kawan abah beraya.....
aq????masih di rumah..........................tak buat ape2...
kemas rumah sentiasa....


conclusion.........reyer taonni memang tak best langsung!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
tapi aq reda je la.......
hopefully next week rayer ngan geng2 lama aq best la............da la hari rayer..aq lak rasa tak sono...xsyok la..mende yang ade setahun seklai jer...

meh nak upload picture yang aq n adeq aq amik jer..yang satu famuly kat lam camera..cabel ntah kat mana letak,so tak pat nak amik pic tu...nanti2 la cr...ni pon yang lam fon adeq aq jer@ fon yang akan jadi milik aq nanti...hehe.......kalau bab2 merepek,mengarut, menggedik (3M)
bagi title tu kat aq n adiq aq je la...
katowg je yang paling baik atau labih senang di panggil sengal~~
ktowang berdua je larw.....


tudung aq agak pendek coz p beli size s...adoii..
tapi mak aq kata pakai je larw, nak wat caner..
aq pon bedal je larw..

Saturday, 4 September 2010

degilnye saya....

selamat berpuasa.....^_^

bler la aq ader ada hati nak berubah ek?
before pegi gombak hari tu da bagitaw diri aq ni yang aq nak berbaju kurung..
setiap masa lak tu....
tup...tup...
beberapa minggu lepas tu pegi jenjalan kat jusco..
ader pulak sale....
pulak tu,murah giler jeans dia.....'tak tahan aku tengok..pulak tu tinggal 1 je...
pe lagi...aq tak pikir panjang...terus rembat je larw..
konon-konon nak buat raya la..
aq ingat je yang aq ni nak berubah pakai baju kurung da lepas ni...
ape nak jadi ntah.

da tu..hari2 pergi kelas..
sekarang da malas nak iron baju..
so,pakai seluar je la...
coz seluar kan tak payah iron.
just iron baju je..kalau tak..kain,baju,tudung sume kena iron.
da la susah...hmmmm.....

tapi tak pe kot asalkan tutup aurat...kan3
tapi kalau keluar tu masalah cikit r...
aq ni jenis tak suka baju yang gelebeh...
means that baju yang besar la...
so,mostly kalau baju yang aq beli untuk keluar pegi jalan..
of course aku akan cari baju yang kecik2...
tapi still lagi la aq ase tutup aurat..

tadi aq nak p hospital ngan mak aq...da kena tegur da...
baju kecik..
padahal baju aq panjang je..cuma cardigen tu memang pendek.
tapi..nak kata tak tutup aurat tu..tutup je..
labuh je baju tu sampai nak dekat peha la jugak.
tapi maybe kecik kot..
haha...rasa macam da ok..hehe

pulak tu mak aq cakap...
"umi pakai tudung labuh,anak umi pakai tudung singkat".
"emm..xpe la umi...asalkan ecah tutup aurat kan.." aq balas..
hehe..mak aq senyum je la..
tapi aq memang teruk cikit pown dari adik aq tu...budak tu alim sikit..
kalau tudung fardhu ain ke tudung sekolah ke,mesti dia suh umi wat labuh..
aq pulak masa mak aq suh outer dia punyer tudung sekolah...
Ya Allah,habis tudung dia jadi singkat giler aq keje kan..haha..
seb bek dye pakai blazer..
so,xkisah la pendek pon..
tapi tudung fardhu ain dye.dahsat..kalah tudung sekolah aq..
da la aq sekolah agama.haha..tak sangka adik aq ader kaka yang teruk macam ni kan..
tak pe..jangan risau..
]pas kawin insyaAllah aq berubah...
tunggu la saper2 masuk minang...
jangan ader yang terkejut pulak tengok aq lain dari yang lain.

sebab bagi aq,hanya bakal suami aq tu je yang mampu ubah aq..
sekarang ni nak idop sempoi macam remaja biasa lagi..
kalau aq pakai jubah,tudung labuh sume tu,
tak pat la aq p karaoke ngan geng2 aq..hehe..teruk..teruk...
tak ingat dunia ke la aq ni...
aq teruk..teruk jugak..
tapi aq still lagi macam budak lain yang pakai tudung labuh tu.
luaran je nampak teruk.
tapi dalam hati hanya Allah saja yang tahu..
betapa hati aq ni nak sangat akan perubahan yang selalu aq impikan..
tapi belum masanyer lagi..

setiap perkara yang kita lakukan semuanya ader kaitan dengan Allah...
tetapi bukan semua mengikut kehendak Nya...
setiap orang mempunyai pandangan yang berbeza..
tapi bukan semua pandangan diorang diterima pakai...
bukan semuanya bersandarkan syariat....
aq sendiri sedar akan semuanya..
tapi entah la...
masanya belum tiba lagi...
bukan aq menunggukan HIDAYAH dari Allah..
tetapi iman ku sendiri tidak lagi utuh..

wassalam~~~~~~
=)
^_^

salam ramadhan to all my beloved friends.......
I LOVE ALLAH
I LOVE PROPHET
I LOVE MY FAMILY
I LOVE MY FRIENDS

Thursday, 2 September 2010

hehe...

low fat high calcium milk dutch lady...hehehe.....my breakfast..hua3
plus ngan bq curry twisties..
plus kurma...nak wat mee sedap???
malas la...xd mood nak makan..
dari semalam tak makan kot.
beli plak bubur lambuk garam...mintak maap mak cik.
tapi asenyer mak cik memang tertumpah garam la kat dalam bubur lambuk 2.
seb bek dari semalam memang tak ase lapar.
sebab sakit perut punyer pasal..tak de appetite pon nak makan.
oooo ye...lupe plak tadi asma bagi burger..haha
sedap....cukup la untuk alas perut.
nanti nak berbuka dalam bas????
hehe....berbuka jugak....nak bawak dutch lady lagi la ngan cadboury.
xsabar nak balik..
semalam da tido puas2..
kol 2.30 sampai kol 10 tadi..
saja nak bangun lambat,coz kat rumah nanti kompom xpat tido lama.
kena kemas rumah,pasang langsir baru..
buat kueh???malas la..beli je la...
sekarang sume jual murah da..aq pon siap ader beli lagi.
da rasa ckit,emm sedap...share ngan eymma..

nak main bunga api rase nyer...
tapi saper kasi aq main ek?
da besar pon kan..seronok main firework 2...
haha...main ngan farah r...

aq belikan adeq baju..
tak sangka dyorang ader kakak yang baik macam aq ni kan.
farah aq belikan tudung...
untuk aq xd pape sangat pon..

aq dapat jugak la..
dapat...
hilang henfon..hehe

xp la..ok la 2...
aq wat amal bulan2 pose ni..
=)

Wednesday, 1 September 2010

geram!!!!

actually aq da taip lama gler tuk new post aq rini....tp tersalah tekan punyer pasal...
it's disappear.....understood....
arggggghhhhhh.....malam kang je la wat balik..buhsan!!!
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...