Tuesday, 29 June 2010

nk bkk mata...~~


susahnyer nk bukak mata aq ni,aduhh..xlarat ase.nk pandang orang pon susah..
xdaya la weh..ble nk sembuh ni.da la banyak mende lagi xsettle ni.sijil spm???
adoi,xamik lagi..bila ni nk amik?susahnye la aq ni ske menangguh keje.next nak register da..
mata xsembuh lagi.ni da berjangkit kat sebelah lagi.macamana?huh!sempa ke seminggu da sehat ni?..doa je la semoga cepat sembuh.pe lagi aq ley wat..

Wednesday, 23 June 2010

sod..ba..ro..

mmg aq ngah besabo wt ptptn ni...bakpela susah sangat nak wat ni.nak itu la,ini la..macam2 hal la yang dye nak.aq punyer cgpa pon da xingat da..cmner la plak.transkrip kt junior aq la pulak.adusss...dye kt nilai??cmner pulak dah aq nak amik kat dye.seb bek ader kawan yang mengoffer kan diri nak tolong ambikkan kat nilai 2..cian dye.nape la ko ni cuai sangat aishah. da taw ari2 dye ngah cuti.p je la umah dye terus. ader masalah ker???

masalahnyer..aq ni xd masa.kan ari2 aq sibuk sangat bekerja..nak cari nafkah untuk keperluan diri sendiri.da la keinginan melebihi kemampuan..teruk2!!!ape nak jadi la ngan ko ni aishah weh..

tapi camner pulak kalo junior aq 2 xbawak transcript aq 2 p nilai.itu bermakna aq kena 2ggu dye balik kuantan???

bile la pulak dye nak balik kuantan nyer...tolong la jannah,pleaze reply my msg..(dalam ketakutan)ape tak nyer.nak p register mesti la kena bawak offer letter and transcript.
bermasalah betol la aq ni.

xp,arini aq sabo..puasa punyer pasal no hal la..sume beres..

(beberapa minit kemudian)

peh!!abg aq baru balik dari amik lauk...nape plak da perot aq ni berbunyi.."xpyh nak mengada eh perot..aq berpuasa arini.."
tapi nape bau lauk 2 cam menusuk2 idung aq ni.aikk,da melampau ni..!!
lauk..."please stay away from me or i'll eat u."haha..sengal la pulak aishah ni.

beberapa hari selepas aq benti keje ni,makin merepek2 gler sesangat da aq ni.da bape ramai ckp aq ni mrepek n wat diorang biol lyn aq ni ha..haha.padan muka,sape suh layan aq.nak aq list nama dyorg..emmm...xpayah la..cian mereka.haha(xmampu nak gelak besar,ngah pose x elok).

ape la amalan yang aq wat rini ek.da r pose.macam ader wat dosa jugak je..
okla..aq nak pegi smayang zohor.dapat pahala smayang awal waktu kan.hehe

aq ker???? pagi tadi..dan hr2 sebelum ni


terbaca kt iluv islam...love that site

Bismillahirrohmanirrohim.

Ditanya Nabi SAW, apakah amalan yang sebaiknya, maka bersabda Nabi :


( Solat di awal waktunya.)
(Riwayat oleh At-Tirmidzi dan Abu Daud, Al-Albani mensahihkannya.

Musafir
Baru-baru ini saya menaiki bas KKKL pukul 8.30 p.m dari Kota Bharu ke Batu Pahat. Perjalanan ke sana adalah sebagai memenuhi hak seorang Muslim apatah lagi Muslim itu adalah sahabat kenalan saya, pernah sehalaqah ketika di UTM dahulu.


Jemputan itu adalah memenuhi undangan akhi Anizan yang sudah pun bergelar suami kepada ukht Siti Hamidah, seorang akhwat di bahagian Selatan yang saya tidak kenali. Adapun beberapa akhawat UTM saya kenali setelah menjebakkan diri mereka dalam bisnes dakwah beberapa tahun sudah. Saya pernah jadi mas'ul ekonomi UTM 2 kali. Pertama pada tahun 1 sem 2, kemudian tahun 3. Banyak yang saya pelajari ketika mengendalikan perniagaan dakwah di sana. Pernah rugi , pernah untung, sikit rugi, banyak untung.


Ketika saya menaiki bas ke KKKL ke Batu Pahat, saya mengagak bas tersebut akan sampai di stesen bas Batu Pahat dalam waktu Subuh, ternyata ia meleset. Begitulah pada perkiraan saya, bas yang dimiliki secara konsortium oleh kaum Cina, mereka akan mengaut keuntungan semaksimum mungkin dari perjalanan bas. Tak mungkin ia mensia-siakan petrol walau seringgit!


Bas saya ke Batu Pahat itu rupanya berhenti di beberapa destinasi, Seremban, Melaka, Muar dan Batu Pahat. Ketika sampai di satu perhentian bas, hampir 20 karkun tabligh masuk ke dalam bas. Mereka sudah menempah hampir separuh dari bilangan 'seat' dalam bas tersebut. Saya percaya, bas ini nanti akan dipenuhi dengan alunan zikir dan setidak-tidaknya, kehadiran mereka membuat saya rasa lebih selesa. Pemandangan karkun tabligh memakai jubah dan serban putih amat menenangkan hati saya.


Disebabkan banyak perhentian, ternyata, pukul 6.00 a.m itu bas baru masuk ke negeri Melaka. Saya fikir bas tersebut akan berhenti di mana-mana masjid di tepi jalan untuk solat Subuh. Pada perkiraan saya, drebar Melayu, malah orang Kelantan, takkan tak berhenti solat Subuh...


Salah seorang dari tabligh saya nampak menuju ke tempat drebar bas memandu, saya percaya mungkin dia nak tanya Subuh kat mana. Nampaknya, karkun tabligh tadi berjalan balik ke tempat duduk, saya tanya, Subuh kat mana? dia kata drebar jawab, dekat Melaka Sentral. Jam sudah 6.15 a.m, perjalanan ke Melaka Sentral pasti mengambil masa hampir sejam. Tak mungkin saya lewat Subuh dalam sedar hari ini. No way...



Seorang tabligh lain kata, "Allah tak marah ke?"
Saya jawab, "enta pergi kat drebar, suruh dia berhenti tepi jalan".


Karkun tabligh yang kedua pergi mendakwahi drebar tadi, saya nampak tabligh tadi cakap slow sangat. Sungguh sopan penuh lembut. Begitulah gaya tabligh yang saya pelajari dan saya tahu dari ramai kawan-kawan saya yang berfikrah mulia itu.



Ternyata, ia tak memberi kesan pada drebar tadi.
Dan kini giliran saya berdakwah. Jam dah 6.30 a.m. Sikit lagi masuk syuruk. Sebarang perlanggaran kepada waktu Solat ini akan menyebabkan drebar bas ini masuk ke lembah kehinaan kerana dia tak solat dan menyebabkan penumpang yang majoriti Islam tak solat. Ini tak boleh jadi.


Saya nak buat laporan polis kalau bas ni tak berhenti. Saya bagitahu zaujah saya yang satu itu melalui SMS bahawa abang tak teragak-agak buat report polis kalau bas ni tak berhenti kerana sudah melanggar hak-hak kaum Islam beribadah kerana tidak berhenti Solat Subuh. Ia satu kewajipan malah rukun Islam.








Solat membezakan Islam dan Musyrik

Jam 6.35 a.m, saya dah kepanasan menunggu bas yang tak berhenti-henti untuk solat Subuh.

Saya meluru ke depan...

"Enchek, Saya minta enchek berhenti, berhenti, kami nak solat Subuh!", saya mulakan pengarahan.

"Ala, orang lain pun maye(sembahyang) jugok", drebar tu menjawab.

"Ya lah, takkan Subuh pukul 7 kot!", saya jawab balik.
Bas tu terus berhenti di Masjid Alor Gajah, kurang lebih 20 meter setelah saya mendesak drebar itu berhenti. Saya dengan gembiranya turun solat Subuh, itupun dah lewat. Saya solat jemaah bersama barisan karkun tabligh itu.


Selesai solat, saya yang pertama kali keluar dari masjid. Saya nampak drebar bas itu hanya menunggu di tepi bas. Saya percaya 99%, drebar bas Melayu itu tidak solat Subuh.




Pengajaran
Tujuan saya menulis ini adalah untuk mengajak kita semua, terutama penumpang bas yang beragama Islam, jangan biarkan hak kita sebagai Muslim ternoda hanya kerana kita menyerah kalah kepada drebar yang tidak mahu mempraktikkan Islam. Yang tidak solat.


Tak kira anda lelaki atau wanita, pertahankan hak anda sebagai Muslim. Kita punya banyak musuh, boleh jadi musuh kita adalah bukan Islam termasuk Yahudi dan Nasrani dan boleh jadi daripada orang Islam sendiri termasuk munafiqin dan fasiqin.


Kemudian, anda harus selalu ingat, bahawa solat di awal waktu itu adalah tuntutan daripada Nabi SAW sendiri.



Ditanya Nabi SAW, apakah amalan yang sebaiknya, maka bersabda Nabi :
Solat di awal waktunya.



(Riwayat oleh At-Tirmidzi dan Abu Daud, Al-Albani mensahihkannya.

Dalam surah annisaa' ayat 103, Allah berfirman,
" Sungguh, solat itu adalah kewajipan yang ditentukan waktunya atas orang-orang yang beriman ".

mengintai????


xmungkin la......
mn de aq wt pape..bak kata org dulu2 kalo mata bengkak n merah2 sebelah maknyer kita intai org eh???btol ke??ishhh..of course la x kn.zaman skarang bukan xpercaya,tapi memang xley caya pon kn,ye r..aq ase aq mmg xd intai orang pon.sakit la weh.ms aq smayng sakit kot.ble sujud,peh!!!!!perit gitu..nk wat camner kn.aq terima je r..nk sakit sebelah mata.
da r..tadi p lepak mega,tengok wayang dengan mata sebelah yang merah ni.xley bla..jalan wat xmalu je.saper nak pandang,pandang je r.aq pedulik ape..kang aq jadi mcm lam citer PIRATES OF THE CARRIBEAN tu kan.tekezot berok plak org..lg dahsat.so,wt2 normal je la.
td xley bla..uyu dengar ader mamat sketol 2 ckp kt blkg ktowg ms 2run escalator"kwn sy ske yg baju putih 2,saya suka yang baju kurung ni"hahahahahaha..nk tegelak besar aq.
tolong r tgk cket.da r pakai subang,de hati nk ckp g2.xley bla tOL la...sengal je
pape r bebudak skrg ni.ktowg wat bodo je.jgn dilayan bebudak xsemenggah 2...
wat letih jer..tp eb bek aq xltey pon..letuhnyer mata aq ni..dr kol bp lekat dpn laptop ni.hampeh tol la..haha
k r..xlarat da la

Tuesday, 22 June 2010

lebih bersemangat..

........hahahahaha.....
knape plak la aq ktawa xtentu pasal ni.nak kata aq sengal,cket la kot.sebenyer ape makna sengal 2 ek??aq sendiri pon xbrape pasti.rasa aq 1 spesis la mende 2 macam poyo,koya n seangkatan dengan nye.tapi aq pasti,sure n kompom yang dye bukan adik beradik dengan "sengal2 badan 2".kita memang r,kalo sorang da ckp macam 2,habiz sume orang terikut.ntah pape nth.
sebenarnyer hari ni dr kol 5 td aq xlekang ngan laptop.kejap gne fon,kejap laptop balik.yang pasti sumenyer menggunakan tali komunikasi.haha.dapat jugak akhirnya aq bukak facebook yang aq dah tinggalkan seminggu lepas.sumenyer sebab TM wtper ntah.lanx la..
yang pasti aq da dpt aktifkan facebook aq n blog aq smula.rindu ngan blog aq ni.hari2 nak post something,tapi xpat..skarang aq da xkeje.nk ngadap ni plak.letih r dok migrain je tetiap ari.cian otak aq ni.customer mmg xphm aq.huh!!!!!!!!!!!

Sunday, 13 June 2010

baru balik~~~


penat nyer...
semalam kol 1 baru balik dr johor...letih.
aq ase badan aq ni cam xpenah xletih..
asyik letih je.
konon2 penat r..2 yang bangun sampai kol 10.30a.m tetiap ari 2.
penat ker? padahal bukan aq yang drive~~
aq dok belakang jer jadi penumpang
adeq aq yang drive
dahsat tOl adeq a sketol 2.kol 1.30 tenah hari tadi baru bangun
terok tOl...bebel plak abah kat dye skejap.
xagak2 tOl nk bangun lambt.taw r dye yg drive.
abah pon xpnh tdo lama g2.
xpaham2......~~~

Tuesday, 8 June 2010

kenapa saya seronok????

kenape ek?????
sebab kn,hari khamis ni saya last keje.:)heheheh. hari jumaat ni nk balik JB pastu da xkeje da..nk cuti.letih la da.da 3 bulan kot,migrain ngn customer.elok2 xde penyakit ni muncul plak da tiba2.xpelik r,keje kt situ.haha.tapi tak mengapa la.

semuanya akan berakhir da..mulanya ingat kan nk benti 20hb tapi da xlarat sangat da.nk wt caner.seminggu awal la bla.kecian customer da boring sangat tengok muka B ni kan.jadi nye,saya pon benti awal la.I.padahal ckp kat k.na balik kampung seminggu. kebenarannya 3 hari je.nak wat camner kan,macam yang da mention just now.xlarat langsung da nak meneruskan pekerjaan ni.

sebenarnya bukan ape.kengkadang tension ngan pakcik.dia wat diri ni rasa xselesa langsung nak teruskan bekerja.so,biarlah dia xyah tengok da muka B ni da.mesti dia hilang tension da pasni...mesti dia seronok bekerja da lepas ni.yela..2 orang yang dia sangat xsuka la kot B da benti...

xpe la pak cik ye,teruskan la hidup kat petronas tu.i'll not disturb u anymore.u'll be free...no mare tension and anything that that will make u angry n tension.but ur existence is actually disturbing me.so,i have to go first la b4 u go.i've been told by someone that there's another 2 gurlz who's resign bcoz of u,they can't stand with u anymore,so they.....huh!

pak cik...ubah2 la perangai 2..saya tahu pak cik sebenarnya baik.saya tabik r pak cik ble pak cik citer sal pak cik bagi makan kat banyak makhluk2 yang B cipta. banyak pulak tu binatangnye.berjenis2.2 kira salah satu pahala yang besar buat pak cik.tapi macam mana pon pak cik kena ubah jugak ur attitude,ur speak.pleaze don't make people annoy with u.i know,every people make mistakes.B too pak cik.but i try to change it.i don't want to make people sakit hati or yang membuatkan diorang ingat saya ni annoying.saya tahu saya ni kasar cket. mungkin da lama dok umah ni,kengkawan pompuan xramai,cuma kat petronas je.2 pon sowg dua je.yang lain customer laki ramai.so,nk ckp ngn dyorg saya mmg kena ganaz cket(I) yang lain xla.baik je,wat sopan la..ye r..xkn nk wt gedik.kalu laki terpikat xke DOSA 2..so,klo saya ganaz pon dia terpikat nak wat caner,da diorang da suka saya.layan je la.buat kawan.B kata orang kn.

minta maaf pak cik.saya banyak sangat wat salah ngan pak cik.banyak nye dosa saya nagn pak cik.saya rasa macam saya xhormat pak cik sebagai orang yang lebih tua dari saya.banyak ngumpat pak cik...gaduh ngan pak cik.meninggi suara ngan pak cik..minta maaf banyak pak cik...kadang2 syaitan sume 2..saya xsedar yang sebenarya saya salah ngan pak cik.

sedih lak aq...k r..xmo sedih da..nak benti da ni..lusa las.nak berseronok plak. k la..nyte~~~~
da.....

Saturday, 5 June 2010

tak larat sudah....


hmmm....penatnya...........huhhhhhhhhhh........
letih rupenyer keje ni.xsangka2 pulak yang keje ni sangat penat.mula2 memang seronok dapat keje ni.yela ada member keje petang sesama.sekarang ni aq sensorang je jega kaunter petang2.xlarat sangat rasanya.da la bosan giler kot.rupenyer xsangka sangat aq da lebih 3 bln keje c2.patot la rasa penat sangat2.xsabo rasanyer nk berenti...letih1000000...
sampai kena marah la bangla 2 ngan aq,sebab aq punyer mood nk keje xd langsung tw.aq xlarat gler la..rasa nk benti hari ni jugak.tapi k.na plak xd..huh!pegi malancong la plak.kena r 2ggu nxt week.tapi aq sebenarnya kesian dekat k.na kalau aq benti..ssh kot nak cari owg.syafiq pon cam sengal je xkompom2 lagi nk keje ke x.aq memang rasa nak bla macam 2 je tw.Ya Allah,Engkau je yang tw macamna perasaan aq...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...